zaterdag 24 februari 2018 - Diepenbeek
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Ilse Pipeleers bracht de partij donderdag op de hoogte van haar beslissing. “Alle pistes liggen opnieuw open”, klinkt het nu. ld

Politiek Limburg

Ilse Pipeleers toch geen lijsttrekker Open Vld

Diepenbeek

Ilse Pipeleers (43), die in oktober werd voorgesteld als lijsttrekker van Open Vld in Diepenbeek, trekt zich terug. Pipeleers, die ruimer bekend werd van haar columns in deze krant als borstkankerpatiënte, haakt af omwille van gezondheidsredenen. Een zware klap voor de liberale familie, die eerder al schepen Prevot zag overstappen naar CD&V. Of senator Lode Vereeck nu de handschoen zal opnemen? “Alles is opnieuw open”, zegt partijvoorzitter Willy Blendeman.

“Vooraleer mensen denken dat de kanker terug is: dat is niet zo”, verduidelijkt Ilse. “Maar mijn weerstand is herleid tot nul, ik ben enorm vatbaar voor infecties en bijzonder vlug vermoeid. Fysiek uitgeput, zeg maar en dat tweede signaal van mijn lichaam kan ik echt niet negeren.” Dat wil Pipeleers duidelijk stellen. “Ik blijf zeker de partij steunen, hoe ik ook kan, maar zelf op de lijst staan, ga ik in deze omstandigheden niet doen en ook niet kunnen. Als ik ergens voor ga, is dat voor de volle honderd procent. Alles of niks. En ik heb voor mezelf uitgemaakt dat ik op dit ogenblik andere keuzes moet maken. Mijn lichaam laat gewoon alarmbellen rinkelen. Eerst borstkanker, nu houdt de oververmoeidheid me ook al twee weken weg uit onze koffiezaak Sanseveria. Ik ga het nog enkele weken heel rustig aan doen om dan langzaamaan te hervatten. Mijn gezondheid, mijn gezin en onze zaak, daar ga ik in de komende tijd alle energie voor nodig hebben. En dit was absoluut geen eenvoudige beslissing, maar het is verstandiger om ze nu te nemen dan om de dingen te laten aanslepen.”

Vooraleer mensen denken dat de kanker terug is: dat is niet zo. Maar mijn weerstand is herleid tot nul Ilse PIPELEERS

Lode Vereeck

“Wat Ilse doet, is begrijpelijk en zelfs verstandig”, vindt lokaal Open Vld-voorzitter Willy Blendeman. “Gezondheid is het allerbelangrijkste en daar moet je zorgzaam mee omspringen, dat beseft Ilse als geen ander. Voor ons als partij komt dit natuurlijk hard aan. Ilse heeft ons donderdagavond op de hoogte gebracht. Dit weekend starten we gesprekken die wat mij betreft niet al te lang moeten gaan duren. Of senator Lode Vereeck nu in stelling gebracht wordt als lijsttrekker? Misschien, misschien ook niet. Alle pistes liggen opnieuw open, we gaan voor de beste oplossing.”

Maurits Vande Reyde (links) en de andere leden van Open Diest kregen vorige maand 3.000 kijkers op de livestreaming. hbvl

Vld-jongeren mogen raad niet meer live uitzenden

DIEST

De jongeren van Open Diest (Vld-jongeren) mogen de gemeenteraad van maandag niet live op het internet uitzenden. Vorige maand hadden ze dat – met toestemming van de stad – voor het eerst gedaan, maar nu geeft het stadsbestuur geen toelating. De meerderheid werkt aan een eigen livestreaming tegen juni.

“Met meer dan 3.000 kijkers werd de livestreaming van de gemeenteraad vorige maand een succes”, zegt Maurits Vande Reyde van Open Diest. “Reden genoeg voor ons om het nu maandag opnieuw te doen, maar de burgemeester, ook voorzitter van de gemeenteraad, zegt neen. We kregen te horen dat onze uitzending de goede orde zou kunnen verstoren en dat andere fracties ook een aanvraag hadden gedaan. Vreemde uitleg, want bij de vorige livestream stonden we netjes in de publieke zone en had niemand er last van. Dat andere fracties ons voorbeeld willen volgen, vinden we net een heel goede zaak. Hoe meer er van de gemeenteraad naar buiten komt, hoe beter. De beslissingen hebben een impact op de bevolking.”

Burgemeester Jan Laurys (DDS) van Diest wil een weloverwogen weergave van de gemeenteraad: “Het streamen van de zitting kan enkel als we dit correct aanpakken. Een kwalitatieve streaming vereist een aantal basisvoorwaarden: degelijk beeld en geluid, zicht op de agendapunten en een duidelijk overzicht geven van het stemmen, ongeacht of dat gemeenschappelijk gebeurt of individueel. De zitting moet ook steeds in haar geheel worden weergegeven en de neutraliteit moet gegarandeerd zijn. Alle gemeenteraadsleden moeten evenwaardig in beeld komen wanneer zij aan het woord zijn.

De opnames mogen de zitting ook niet storen. Daarbij is ook een objectieve omkadering nodig met antwoord op vragen als deze. Wat doet de gemeenteraad? Hoe gebeurt de besluitvorming? Welke weg heeft het dossier afgelegd voor het op de gemeenteraad komt? Verscheidene partijen hebben nu hun livestreaming gevraagd, maar om de gemeenteraad geordend te laten verlopen, is dat niet mogelijk.”

Open Diest wijst op het prijskaartje van de algemene livestream. Gemeenteraadslid Rick Brans “Die gaat jaarlijks 30.000 euro kosten. Onze was helemaal gratis. Fijn dat de stad ons initiatief nu volgt, maar die uitgaven zijn dus eigenlijk niet nodig.” De jongeren gaan nu naar andere manieren zoeken om de onderwerpen van de gemeenteraad naar buiten te brengen.

 Photo News

Gouverneur stelt rol van burgemeester in vraag na klacht N-VA

Hasselt

“De gemeenteraad bepaalt altijd zelf haar agenda en daar mag niet van afgeweken worden.” Dat is volgens de Hasseltse N-VA de conclusie van de gouverneur nadat de partij een klacht had ingediend tegen het Hasseltse stadsbestuur. Dat wilde, na een tussenkomst van burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) in oktober, geen stemming over drie punten die door N-VA geagendeerd waren.

“En dat kan echt niet want we hebben onze punten volgens het huishoudelijk reglement ingediend”, zegt N-VA-fractievoorzitter Steven Vandeput. “We deden een voorstel om de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen te verhogen en pleitten voor de invoering van een internationale kaart voor personen met een beperking. En we vroegen om het Begijnhofdossier eindelijk uit het slop te trekken. Positieve voorstellen die niet behandeld werden omdat de burgemeester dat zo besliste. En dat recht komt enkel de gemeenteraad toe. Daarom hebben we klacht ingediend bij gouverneur Herman Reynders. Van hem kregen we gelijk. Wij zijn blij dat de gouverneur ons steunt in onze klacht want op deze manier fnuikt de burgemeester elk politiek debat.” 

“Een vormfout”, zo beoordeelt burgemeester Vananroye zelf de feiten. “Het komt de voorzitter toe om voorstellen van de raadsleden aan de agenda toe te voegen. De raad zelf beslist dan of ze daarover zal stemmen of niet. Als burgemeester heb ik hier niks aan toe te voegen. Maar ik blijf het een vreemd verhaal vinden vanuit N-VA want we hebben met hen overlegd dat, wanneer dossiers lopend zijn binnen onze diensten, ze die anders benaderen. Anders krijgen we platte recuperatie van dingen die in uitvoering zijn en dat was hier het geval.” (dj)

Benny ClaesHBvL

OPMERKELIJK

Open Vld gooit handdoek

Open Vld Nieuwerkerken zal niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. “We hebben te weinig mensen gevonden om een lijst bij elkaar te krijgen”, zegt Benny Claes, die momenteel als enige voor zijn partij zetelt in de gemeenteraad. Ook in 2012 had Open Vld al de grootste moeite om voldoende mensen te vinden. Zo stonden toen twee bewoners van het rusthuis op de lijst. Benny Claes laat in het midden of deze beslissing ook het einde betekent van zijn persoonlijke politieke ambities. Van 2001 tot 2006 was hij nog schepen, maar al meer dan 10 jaar vormt hij nu een eenmansfractie in de oppositie. Nu Open Vld zich terugtrekt, ziet het ernaar uit dat er  vier partijen zullen opkomen in Nieuwerkerken: CD&V, Gemeentebelangen, sp.a en N-VA. (len)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws