Direct naar artikelinhoud
Politiek

Open Vld wil af van belastingvoordeel voor huisvrouwen: "We willen dat ze werken en opgeleid worden"

Open Vld wil af van belastingvoordeel voor huisvrouwen: "We willen dat ze werken en opgeleid worden"
Beeld BELGA

Open Vld wil de fiscale voordelen voor gehuwden hervormen zodat vrouwen gestimuleerd worden om een job te zoeken. "Die fiscale voordelen zijn nu goed voor bijna 1 miljard euro", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in Het Belang van Limburg vandaag. "Dat geld kunnen we beter investeren in opleidingen."

Momenteel kan je een deel van je inkomen naar je partner verschuiven zodat je minder belastingen betaalt. "Maar daardoor blijven vrouwen te vaak thuis, terwijl wij hen willen emanciperen", zegt Rutten. "We willen dat ze werken, dat ze opgeleid worden. Want de opleidingsgraad van de moeder is zeer bepalend voor een kind. Als je moeder laag is opgeleid, dan heb je een grote kans dat je zelf de school verlaat zonder diploma."

Open Vld wil dat iedereen tijdens zijn loopbaan twee jaar kan studeren én tegelijkertijd een vervangingsinkomen krijgt. "Zo zorgen we ervoor dat mensen kunnen herscholen of bijscholen, zodat ze vooruit kunnen in het leven zonder dat ze financieel moeten inboeten."

Rutten pleit ook voor een verplichte gemeenschapsdienst. Wie een uitkering krijgt, moet in ruil iets doen voor de gemeenschap. Al zal je kunnen kiezen wat. De principes worden in november voorgelegd tijdens het partijcongres.

Negatieve reacties
Kris Peeters gaf in een reactie op de VRT alvast te kennen dat CD&V het voorstel van Rutten afwijst. "Het toont van weinig respect voor vrouwen en mannen die thuis voor heel wat taken instaan en heel hard werken trouwens. Om dit op deze manier in de markt te zetten is niet wijs," aldus Peeters.

CD&V-voorzitter Wouter Beke benadrukt de keuzevrijheid van gezinnen. "Gezinnen zijn er vandaag in alle maten en gewichten. En ze maken de keuzes die voor hen het beste zijn. Wij willen hen daarin ondersteunen", verwoordt hij het op Facebook. Werkenden worden ondersteund via bijvoorbeeld kinderopvang of zorgverlof, gezinnen waarbij één van de partners thuisblijft via een fiscaal duwtje in de rug. Hij wijst erop dat thuisblijven voor het gezin ook werken is. "Wanneer mensen ervoor kiezen om thuis te blijven voor hun gezin, mogen we die ook steunen. Want dat is ook werken", zegt hij nog op Twitter.

Freya Van den Bossche ziet dan weer meer prioriteit in perspectief bieden aan alleenstaande ouders.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...