Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Schoolgaande dochter maakt vader minder seksistisch

Schoolgaande dochter maakt vader minder seksistisch
Beeld Thinkstock

Vader zijn van een dochter op schoolgaande leeftijd maakt mannen minder seksistisch. Dat stelt een nieuwe Britse studie.

Eerdere studies hadden al gesuggereerd dat het vaderschap de houding van een man kan veranderen. Onderzoekers van de London School of Economics gingen nu na wanneer die wijziging merkbaar is.

Daarvoor bestudeerden ze de gegevens van meer dan 5.000 mannen en 6.300 vrouwen met een inwonend kind jonger dan 21. Ze gingen na in welke mate die personen akkoord waren met uitspraken als ‘De taak van een man is geld te verdienen, die van een vrouw is voor het huis en het gezin te zorgen’ – en hoe hun mening in de loop der jaren veranderde.

Daaruit bleek dat mannen met dochters het vaker oneens zijn met traditionele opinies dan andere mannen. Dat effect slaat echter niet meteen toe na de geboorte: pas als hun dochters de schoolgaande leeftijd bereikt hebben, blijken mannen hun visie bij te stellen.

33 procent

In de groep van mannen zonder kinderen of met enkel zonen bleek 37 procent een traditionele opvatting te hebben over de verdeling van de taken binnen een gezin. Bij de mannen met minstens één dochter van middelbare schoolleeftijd, lag dat cijfer nog op 33 procent – een relatieve daling van 11 procent.

Hetzelfde effect werd niet vastgesteld bij moeders en bij vaders die voordien al feministische opvattingen hadden.

Niet beperken tot klaslokaal

Volgens de onderzoekers ondersteunt hun studie het idee dat mannen zich meer bewust worden van de uitdagingen waarmee vrouwen geconfronteerd worden wanneer ze zien hoe hun dochters het leven ervaren.

Belangrijker vinden ze echter dat hun studie weerlegt dat opinies op latere leeftijd niet meer kunnen veranderen. Inspanningen om de visie op gendergelijkheid te verbeteren, zouden daarom niet beperkt moeten blijven tot het klaslokaal, stellen de onderzoekers in het vakblad Oxford Economic Papers.