Buurtbewoners vrezen vooral dat de bouw van twee villa’s in de Bornstraat in Herentals voor gevaarlijke situaties zorgt in de autovrije straat.© hhm

Stad laat verkaveling percelen in Mereldreef-Bornstraat toe

Herentals -

Het college van burgemeester en schepenen van Herentals heeft de plannen goedgekeurd om twee percelen in de Mereldreef en Bornstraat te verkavelen. Daartegen was vanuit de buurt flink wat protest gerezen, omdat het plan weer gedeeltelijk verkeer in de Bornstraat toelaat.

Hans Otten

De buurtbewoners van de residentiële wijk Ter Bueken ontvingen maandag een brief van het Herentalse stadsbestuur dat het twee kleine verkavelingen heeft goedgekeurd. Zodoende mag zowel in de Bornstraat als in de Mereldreef één perceel in twee kavels verkaveld en bebouwd worden. De gronden zijn eigendom van de stad, die ze nu ten gelde maakt. Het bestuur verdedigt zich dat het om gronden gaat die sowieso in woongebied liggen en het met deze vergunning in feite ‘de wijk afwerkt’.

Want vooral tegen de kavels op de hoek van de Bornstraat en Bosdreef was eerder al flink wat protest gerezen. In het grootste deel van de Bornstraat is geen autoverkeer toegelaten, waardoor het een druk gebruikte route voor fietsers is. Maar door groen licht te geven voor de bouw van twee villa’s laat de stad toch op een beperkte strook autobewegingen in de straat toe. “Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties wanneer fietsers aan hoge snelheid de lange helling afdalen en er plots een auto vanuit de zijstraat opduikt”, zei de buurt daar eerder over. Ze diende daarom heel wat bezwaarschriften in.

“Geringe impact”

Die bezwaren en klachten probeert het stadsbestuur in de bewonersbrief te weerleggen. “Het gaat niet om een verdere verdichting van de wijk en het aantal wooneenheden per hectare blijft net als elders in de wijk heel laag: met name tien wooneenheden per hectare. Het gaat in totaal om 4.112 vierkante meter”, klinkt het. “Om de twee percelen in de Bornstraat bereikbaar te maken voor de bewoners zal daar over een afstand van 80 meter tweerichtingsverkeer mogelijk zijn. De doorgang naar de Vorselaarsebaan blijft afgesloten, waardoor de impact van deze verkeersaanpassing zeer gering zal zijn.”

“56,8 hectare patrimonium van de stad kreeg deze legislatuur een definitieve bestemming natuur of bos. De verkoop van de vier percelen met een totale afmeting van 4.112 vierkante meter staat hiermee in schril contrast”

Pascal Van Nueten (N-VA)

Schepen Ruimtelijke Ordening

Het bestuur benadrukt dat het groene karakter van de bosrijke wijk zo veel mogelijk bewaard blijft, ook al kun je de percelen alleen bebouwen door verschillende bomen te vellen. “Niet alleen wordt elke boom die wordt geveld, dubbel gecompenseerd op een andere plaats op het grondgebied van Herentals, de verkavelingsvoorschriften schrijven ook voor dat in elke tuin hoogstammige volgroeide bomen voor een kruinbedekking van minstens 30 procent van de hele kavel moeten zorgen.” Dat betekent dat de toekomstige bewoners eventueel verplicht zijn om bijkomende hoogstammen aan te planten om dat percentage te halen.

Meer bosgebied

Volgens de stad moeten de bewoners niet vrezen dat deze toelating het startschot is voor verdere woonontwikkelingen in de omgeving. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Vallei van de Kleine Nete en Aa moet ervoor zorgen dat het naastgelegen grote beboste gebied in de toekomst gevrijwaard blijft. “In het kader hiervan werkte de stad mee aan het omzetten van ongeveer 24 hectare woongebied en 33 hectare recreatiegebied naar bosgebied, waaronder ook de naastliggende percelen tussen Wittenberg en WZC Sint-Anna.”

“Dat betekent dat in totaal 56,8 hectare of 568.000 vierkante meter patrimonium van de stad deze legislatuur een definitieve bestemming natuur of bos kreeg. Dit is vergelijkbaar met 89 voetbalvelden. De verkoop van de vier percelen met een totale afmeting van 4.112 vierkante meter staat hiermee dan ook in schril contrast en rechtvaardigt mee de beslissing van de stad”, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Pascal Van Nueten (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals