Losgekomen aanhangwagen knalt tegen woning: “Dorpel met emotionele waarde pas geplaatst”

Een losgeslagen aanhangwagen van een landbouwvoertuig heeft zaterdagvoormiddag een huisgevel beschadigd aan de Hovenstraat in Retie. De brandweer kwam de muur beveiligen door platen aan te brengen.

mph

De dissel van de aanhangwagen boorde zich eerst door de muur onder het raam. Vervolgens deelde de hoek van het huis in de klappen. “In de voorgevel zijn stenen losgekomen, maar ook in zijmuur zitten er barsten die er gisteren nog niet waren”, stelt bewoner André Van Baelen vast. De man lag nog te slapen toen het ongeluk rond 10u gebeurde en hij wist niet meteen wat er aan de hand was.

“Het is nog maar de vraag hoeveel stenen men zal moeten weg kappen om alles te kunnen herstellen. En het verschil zal je wellicht blijven zien. We hebben ook altijd een droog huis gehad. Hopelijk blijft een natte muur uit.”

Ook het raam is geraakt. Dat het glas niet is gebroken is in afwachting van herstelling een meevaller. De arduinen dorpel werd omhoog gedrukt. “Die hebben we nog maar een paar maanden geleden geplaatst en komt van mijn ouderlijk huis” vertelt André. “Op die manier had die toch een beetje een emotionele waarde. Het is afwachten of die kan behouden worden.”

Begripvol

Bij het ongeval raakte niemand gewond. De Hovenstraat in Retie staat niet echt bekend als gevaarlijk. “Toch hebben we ons al afgevraagd wanneer er iets of iemand tegen ons huis zou rijden”, zegt de bewoner. “Hoe het precies kon gebeuren, weet ik ook niet. Ik ben vroeger vrachtwagenbestuurder geweest en heb het ook eens meegemaakt dat een aanhangwagen waarmee ik al de hele dag probleemloos had rondgereden plots losraakte. Tja, hoe gebeuren zo’n dingen?”