maandag 19 maart 2018 - Bilzen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

POLITIEK LIMBURG

 Tom Palmaers

HET RAPPORT VAN DE BURGEMEESTER

Frieda Brepoels

 Burgemeester van Bilzen
 Aantal inwoners: 32.299
 Partij: N-VA
 Coalitie: N-VA, PRO-Bilzen, Open Vld
 Oppositie: CD&V-Nieuw, Vlaams Belang
 Burgemeester sinds: 1 januari 2013
 Mandaten: Geen ander beroep. Voorzitter Raad van Bestuur De Vlaamse Waterweg. Raden van bestuur Infrax, Nuhma, Bionerga en VVSG

 Salaris: 6.463,97 euro bruto
 Voorkeurstemmen 2012: 3.392


 Leeftijd: 62
 Partner: /
 Kinderen: /
 Opleiding: Architect
 Job: Burgemeester

Rapport van de burgemeester van Bilzen.

GOED

Zuinig bestuurd en toch bruist Bilzen

  1. “Bilzen heeft te veel schulden” was de verkiezingsslogan van Brepoels in 2012. Eind 2018 zal de burgemeester met haar geelblauwrode coalitie de schuld van 67 miljoen (2013) teruggebracht hebben naar 50 miljoen. Per inwoner: van 2.150 euro naar 1.562 euro.
  2. De jeugd is content. Half april heeft Bilzen eindelijk een Jeugdcentrum, ook al gesitueerd in die fraaie cultuurwijk aan De Kimpel en de beste bibliotheek van Vlaanderen.
  3. Ondanks een zuinig bestuur is Bilzen nog altijd dat bruisende Demerstadje, eentje met een goede faam en waar de bevolking groeit. Altijd een goede graadmeter.

DIT KAN BETER

Koele, afstandelijke perceptie

  1. Technisch bekeken zijn de belastingen gedaald. Al was dat een zakvest-broekvest-operatie. Vele Bilzenaren vinden hun afvalfactuur via Limburg.net veel te hoog.
  2. Grote Spouwen krijgt een nieuwe zaal met de Blondeswinning. Schoolomgevingen zijn veiliger ingericht. Toch leeft in de dorpen de overtuiging dat alle aandacht naar het centrum gaat.
  3. Een perceptiekwestie. Brepoels kan best aimabel zijn. Ze is hoe dan ook een dossiervreetster, een harde werkster. Maar menig Bilzenaar vindt hun Facebookloze burgemeester eerder koel en afstandelijk. Ook de administratie apprecieert de nieuwe zakelijke aanpak matig.

ONZE MENING Jan Bex en Johnny Geurts

Het wordt weer razend spannend in Bilzen

Alweer gaan we naar hele interessante verkiezingen in Bilzen waar alle kopstukken parlementaire ervaring hebben. Kan Brepoels die geweldige sprong voorwaarts van 2012 bestendigen? Hoeveel achterban heeft de immer degelijke, maar al oudere Sauwens nog? Ligt er geen derde op de loer? Liberaal Steegen gaat onomwonden voor de sjerp, waarbij hij alvast zijn leeftijd meeheeft op de twee grote rivalen. Kan Swennen, nu zonder Groen en Caubergh, andermaal scherprechter zijn? Allemaal vragen voor 14 oktober. Na bijna zes jaar geelblauwrood bestuur gaat het objectief niet slechter met Bilzen. De verstandhouding in de coalitie is correct. Er wordt hard gewerkt. Het grootste probleem lijkt nog een van perceptie. In Bilzen leeft het idee dat ze aan het Pacquayplein, de burgemeester voorop, koel en afstandelijk besturen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws