© JEFFREY GAENS

Zelfs met Europees certificaat is vuurwerk vaak onveilig

Als u de komende dagen nog vuurwerk koopt, let dan goed op waar u dat doet. Zelfs vuurwerk met de Europese CE-markering - die aanduidt dat het product voldoet aan alle veiligheidsregels - is vaak onveilig, zo blijkt uit controles en tests van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie.

Timmie VAN DIEPEN

Tijdens de eindejaarsperiode 2015-2016 en 2016-2017 controleerde de FOD Economie 59 CE-gemarkeerde vuurwerkartikelen. Het CE-label staat voor Conformité Européenne en geeft aan dat het product voldoet aan de veiligheids-, gezondheids- en milieuregels binnen de Europese Economische Ruimte. Toch bleken 37 (of 63%) van de 59 gecontroleerde vuurwerkartikelen op technisch vlak belangrijke of kritische tekortkomingen te vertonen.

Het ging onder andere over vuurpijlen die een te verticale hoek maakten, vuurwerkbatterijen waar de lont niet lang genoeg van brandde of die in 1 op 10 gevallen zelfs omvielen en knallers die deeltjes projecteerden tot buiten de opgelegde veiligheidsafstand.

Ernstige risico’s

Niet al die tekortkomingen zijn even gevaarlijk, maar de controleurs stelden na verdere tests wel vast dat het bij 10 van de 16 niet-conforme artikelen om hoge of ernstige risico’s ging. Over de twee eindejaarsperiodes samen bleek maar liefst 44 procent van het gecontroleerde vuurwerk mét CE-markering hoge of ernstige risico’s te vertonen en dus niet veilig te zijn voor verkoop. “De artikelen die niet koosjer waren, zijn intussen van de markt gehaald”, zegt Miet Deckers, woordvoerster van minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Doelgericht

Dat de helft van het vuurwerk onveilig is, willen vuurwerkhandelaars niet gezegd hebben. Zij nuanceren. “Het is goed om te beseffen dat er meer dan 200 vuurwerkartikelen op de markt zijn”, zegt de Lanakense vuurwerkspecialist Joeri Vangelabbeek. “Daarvan zijn er nu 59 gecontroleerd. Wellicht hebben ze de meest gevaarlijke producten eruit gekozen.”

“De onderzoeken gebeuren uiteraard niet in het wilde weg, maar kaderen in een Europees onderzoek waarbij heel doelgericht wordt gezocht”, beaamt het kabinet Peeters. “Deze methodes zijn de afgelopen jaren nog verfijnd.”

Meer ongevallen

Feit is dat het aantal ongevallen met vuurwerk de afgelopen jaren toenam. Tijdens de eindejaarsdagen in 2013-2014 vielen er 9 gewonden, in 2014-2015 5, in 2016-2016 15 en in 2016-2017 20. Het ging vooral om brandwonden, maar ook soms oppervlakkige of open wonden. Vooral dan aan de handen, vingers en ogen.