© BELGA

© jasper jacobs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Goffin als eerste tennisser ooit Sportman van het Jaar, Nafi Thiam met recordscore Sportvrouw van het Jaar

Zaterdagavond werden op het jaarlijkse Sportgala de prijzen voor de beste Belgische sporters van 2017 uitgedeeld. Nafi Thiam werd zoals verwacht verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. David Goffin haalde het in de verkiezing tot Sportman van het Jaar van wielrenner Greg Van Avermaet. De Belgische Davis Cup-ploeg kroonden zich tot “Team van het Jaar”. Wielrenster Lotte Kopecky werd uitgeroepen tot “Belofte van het Jaar”. Roger Lespagnard, de trainer van Nafi Thiam, kreeg de trofee voor “Coach van het Jaar”. Rolstoelatleet Peter Genyn is Paralympiër van het Jaar.

md

David Goffin is zaterdagavond in Brussel als eerste tennisser ooit bekroond met de titel van Sportman van het Jaar. De Luikenaar kreeg de trofee van de Belgische Beroepsbond van Sportjournalisten (Sportspress.be). Goffin bleef met 1349 punten ruimschoots Greg Van Avermaet (848) en Kevin De Bruyne (338) voor.

Voor Goffin is de prijs de bekroning op een prachtig seizoenseinde. De 27-jarige Belgische nummer één won de ATP-toernooien in Shenzen en Tokio, begin oktober, waarna hij doorstoomde op de ATP World Tour Finals. Goffin versloeg in Londen verrassend de nummers één en twee van de wereld, Rafael Nadal en Roger Federer, om in de finale de duimen te moeten leggen voor de Bulgaar Grigor Dimitrov. Ook in de finale van de Davis Cup trok Goffin met België nipt aan het kortste eind. Frankrijk won met 3-2, maar Goffin zorgde wel voor de twee Belgische punten.

© BELGA

De Luikenaar sloot het jaar af als nummer zeven van de wereld. Hij verovert - na een tweede plaats in 2014 en een derde plaats vorig jaar - voor het eerst de titel Sportman van het Jaar en treedt zo in de voetsporen van zijn vrouwelijke collega’s Sabine Appelmans, Dominique Monami, Kim Clijsters, Justine Henin en Kirsten Flipkens, die tussen 1998 en 2013 veertien van de zestien titels bij de vrouwen op hun naam schreven.

“Er zijn altijd overwinningen die mooier zijn dan de andere”, zei de finalist van de Masters en de Davis Cup. “Maar Federer voor het eerst verslagen (in de halve finales van de Masters, nvdr), is de mooiste. Hij is mijn jeugdidool. Dat zal altijd speciaal blijven”, zegt de nummer zeven van de wereld.

“Ik ben heel blij dat ik deze prijs dit jaar heb gewonnen, nadat ik al twee keer het podium had gehaald (Goffin werd tweede in 2014 na Thibaut Courtois en derde in 2016 na Greg Van Avermaet en Pieter Timmers, nvdr). Het doet me ook iets om de eerst tennisser te zijn die wint. Het is een heel mooie beloning. Ik ben zeer fier. Eindigen voor Greg Van Avermaet en Kevin De Bruyne, dat gebeurt me niet vaak. We verdienden allemaal deze prijs.”

Goffin ging ook in op volgend seizoen. “In 2015 gaan we proberen om nog op te klimmen in het klassement en beter te doen in Grand Slam-toernooien. Ik had graag een of twee weken vakantie langer gehad, maar dat was niet mogelijk. Ik zal mijn seizoen beginnen in de Hopman Cup.”

Nafissatou Thiam werd zoals verwacht verkozen tot Sportvrouw van het Jaar. Voor de wereldkampioene in de zevenkamp is het haar derde titel, na 2014 en 2016.

Vorig jaar werd Thiam Sportvrouw van het Jaar met 1300 punten, liefst 547 meer dan nummer twee Jolien D’hoore. Dit jaar zorgde Thiam voor een nieuw record met 1391 punten, 554 meer dan turnster Nina Derwael (837). Basketster Emma Meesseman (385) werd derde.

© BELGA

Dankzij haar derde titel voegt de nog maar 23-jarige Thiam zwemster Carine Verbauwen (1975, 1978 en 1979), de eerste laureate in de geschiedenis. Enkel judoka Ingrid Berghmans (acht titels tussen 1980 en 1989) en tennisters Kim Clijsters (acht titels tussen 1999 en 2011) en Justine Henin (vier titels tussen 2003 en 2007) hebben nog een (ruime) voorsprong op de Naamse. De studente geografie aan de Universiteit van Luik schenkt de atletieksport zo haar zesde titel, na Anne-Marie Pira (1976 en 1977), Tia Hellebaut (2008) en Thiam’s twee vorige titels.

Thiam werd afgelopen zomer in Londen de eerste Belgische die een wereldtitel in de atletiek veroverde. Behalve haar wereldtitel in de zevenkamp werd ze in maart in Belgrado ook nog eens Europees kampioen indoor in de vijfkamp. Tijdens de prestigieuze meeting in Götzis eind mei voegde Thiam daar nog een illustere prestatie aan toe. Ze werd nog maar de derde atlete in de geschiedenis van de zevenkamp die de grens van 7.000 punten overschreed. De IAAF bekroonde Thiam dit najaar met de titel Wereldatlete van het Jaar.

Zonder het uitstekende jaar van Thiam had de titel kunnen gaan naar turnster Nina Derwael. De 17-jarige Truiense schitterde op de balk met ongelijke leggers en behaalde in die discipline goud op het EK in het Roemeense Cluj en brons op het WK in het Canadese Montréal.

Ook basketster Emma Meesseman kende een uitmuntend 2017. De West-Vlaamse veroverde de Russische titel met haar club Ekaterinenburg. Daarbovenop behaalde Meesseman met de Belgian Cats een eerste medaille ooit op een EK basketbal. De vrouwen van bondscoach Philip Mestdagh veroverden brons in Praag.

Thiam: “Nee, het went niet”

Voor Nafissatou Thiam is het een zeer mooi einde van het jaar aan het worden. “Nee, het went niet”, liet Thiam optekenen. “Elke prijs blijft me plezier doen. Het is een schitterend jaar geweest. Nog veel beter dan ik had gehoopt. Ik had aan het begin van het jaar nooit geloofd dat ik 7.000 punten zou halen in Götzis en ook nog eens wereldkampioen zou worden. Hopelijk blijft het allemaal duren.”

Ook haar coach Roger Lespagnard viel in de prijzen op het gala als Coach van het Jaar. “We vormen een hecht team”, aldus Thiam. “Roger is iemand die nooit de aandacht zal opzoeken. Ik ben heel blij voor hem.”

Ook over Sportman van het Jaar David Goffin was Thiam lovend. “Ik heb zijn wedstrijden niet gezien, maar ik volg zijn resultaten wel. In hetzelfde toernooi Nadal en Federer kloppen is zee sterk. We hebben in België voor zo’n klein land veel grote sporters.”

Na Thiam eindigde de piepjonge Nina Derwael (17) als tweede in de verkiezing. Ze oogstte dan ook de bewondering van Thiam. “Ik vind het heel knap wat ze op haar 17de al presteert. Ik wens haar veel succes in de toekomst.”

De Belgische Davis Cup-ploeg werd op het Sportgala verkozen tot Ploeg van het Jaar. De professionele sportjournalisten, verzameld in vakorganisatie Sportspress, zetten de basketbalvrouwen Belgian Cats op twee en de nationale mannenhockeyploeg Red Lions op drie.

De mannen van Johan Van Herck, verliezend finalist in de Davis Cup, kregen 566 stemmen achter hun naam. De basketvrouwen, derde op het EK, verzamelden 437 punten. De hockeymannen, vice-Europees kampioen, vervolledigden het podium met 272 punten.

© BELGA

De Davis Cup-ploeg speelde voor de tweede keer in drie jaar de finale. David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Joris De Loore en Arthur De Greef schakelden achtereenvolgens Duitsland, Italië en Australië uit. In de finale in Lille was Frankrijk te sterk.

Voor de zevende keer werd de trofee van Coach van het Jaar uitgereikt, die opnieuw naar atletiekcoach Roger Lespagnard ging. De 71-jarige Luikenaar is al tien jaar de trainer van Nafissatou Thiam, de topfavoriete om haar titel van Sportvrouw van het Jaar te verlengen.

Lespagnard klopte met zijn 472 punten voetbaltrainer Hugo Broos, die 367 punten sprokkelde. Broos sleepte als bondscoach van Kameroen de Africa Cup in de wacht. Hij werd zo de eerste Belgische voetbaltrainer die een titel behaalde met een nationaal elftal.

© BELGA

Het brons ging naar Johan Van Herck, kapitein van het Davis Cup-team dat een knappe prestatie leverde met een finaleplaats op het tennistoernooi. Hij kreeg 339 punten achter zijn naam. In 2015, het jaar van de eerste Belgische deelname aan de Davis Cup-finale, eindigde hij nog als runner-up.

Lespagnard is de derde coach die tweemaal op rij bekroond wordt in deze categorie, na Jacques Borlée in 2011 en 2012 en Marc Wilmots in 2013 en 2014. Tot dusver konden enkel atletiek- en voetbalcoaches de prijs in de wacht slepen.

© BELGA

Wielrenster Lotte Kopecky werd uitgeroepen tot “Belofte van het Jaar”. Ze haalde het voor judoka Matthias Casse en golfer Thomas Detry. Kopecky (22) werd wereldkampioene ploegkoers samen met Jolien D’hoore en won ook twee proeven op de Wereldbeker in Polen. Ze staat eerste op de wereldranglijst in het omnium en tweede in de puntenkoers, en sloot ook de Wereldbeker op die plaatsen af.

Ook op de weg liet Kopecky zich zien. Bij de beloften werd ze Belgisch kampioene in zowel de tijdrit als de wegrit, en in de wegrit bij de elites was ze tweede na Jolien D’hoore. In de Ronde van Vlaanderen was ze vijfde. Ze is de eerste wielrenster die Belofte van het Jaar wordt. De wielrenster uit Rumst verzamelde 210 punten, wereldkampioen judo bij de junioren Casse behaalde er 177. Detry sprokkelde 138 punten. Op de erelijst volgt Kopecky atlete Louise Carton op.

Naast de Sportman en Sportvrouw worden later op de avond ook de Ploeg en Paralympiër van het Jaar onderscheiden. De stemgerechtigden waren beroepsjournalisten aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman & Sportvrouw van het Jaar die niet langer actief zijn.

Peter Genyn heeft de prijs voor Paralympisch Atleet van het Jaar mogen ontvangen. Genyn (421 punten) haalde het met een miniem verschil van 29 punten voor Laurens Devos (392). Joachim Gérard werd derde (270).

De 41-jarige Genyn pakte in juli als rolstoelatleet de wereldtitels op de 100m en 400m in Londen. Hiermee bevestigde hij zijn paralympische titels, die hij vorig jaar in behaalde op dezelfde afstanden.

Genyn brak in 1993 zijn nek bij een duik in ondiep water. Vandaag heeft hij geen bewegingsmogelijkheden vanaf de borst tot de voeten en een beperkte hand- en armfunctie (tetraplegie).

© BELGA

Hij speelde in eerste instantie rolstoelrugby en werd in die discipline Europees kampioen in 2009. Ook behaalde hij ereplaatsen met het rugbyteam op de Paralympische Spelen van Athene in 2004 (zesde) en Londen in 2012 (zevende). Eind 2012, na een beenbreuk, richtte de Antwerpenaar zich op de rolstoelatletiek. In 2016 veroverde hij - naast zijn paralympische titels - ook een Europese titel op de 400m, de afstand waarop hij ook wereldrecordhouder is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis