Chef voetbal Ludo Vandewalle hoopt dat alle partijen nu ter zake komen in Operatie Propere Handen: “Het heeft lang genoeg geduurd”

© Photo News

Nu de klacht van KV Mechelen door de rechter in kort geding is verworpen, hopen we dat het eindelijk over de grond van de zaak kan gaan. De burgerlijk rechtbank deed zijn werk. Dan rest ons de vragen: heeft KV Mechelen gepoogd de wedstrijd tegen Waasland-Beveren te vervalsen? Heeft Waasland-Beveren meegewerkt en/of verzaakt aan zijn meldingsplicht tegenover de bond? De antwoorden daarop zijn de enige die ons nog mogen interesseren.

LEES OOK.KV Mechelen vangt bot bij rechtbank: procedure voetbalbond tegen Malinwa en Waasland-Beveren mag doorgaan

Toch nog eens even verduidelijken. Bewijzen dat de wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren is vervalst, zullen er wellicht nooit komen. Op basis van het bondsreglement is dat ook niet nodig. In artikel 2006.11 staat immers vermeld dat een poging tot omkoping even zwaar wordt bestraft als de omkoping zelf. En ten nadele van Waasland-Beveren staat in artikel 2006.21 dat pogingen moeten gemeld worden. Als dat niet gebeurt, is de straf even zwaar.

Sommigen vinden dit reglement vreemd of veel te zwaar. Vreemd omdat clubs als Lokeren en Beerschot, die door de matchfixing helemaal niet rechtstreeks benadeeld werden en ook geen sportieve verdienste hebben, er voordeel bij hebben. Te zwaar omdat een club en dan vooral zijn supporters worden gestraft door de acties van enkele personen waar zij niets mee te maken hebben.

Vermoedens

Die bedenkingen zijn begrijpelijk. Maar dat is wat het bondsreglement op dit moment voorschrijft. Als het te zwaar of te wereldvreemd is, moet het worden veranderd. Maar daar is het voor deze zaak te laat voor.

KV Mechelen had het recht naar de burgerrechter te stappen. Wat de Pro League, met zijn reglement dat dit verbiedt, ook beweert. Je kan je vragen stellen waarom het steeds op procedurefouten wordt gespeeld als je onschuldig bent, maar KV Mechelen maakte gebruik van een grondwettelijk recht. Elke natuurlijke of rechtspersoon heeft immers het recht naar de burgerrechter te stappen.

Maar nu deze eerste (en laatste?) rechtsgang bij de burgerrechter van KV Mechelen ­achter ons ligt, hopen we dat de aandacht niet meer afgeleid wordt van waar het echt om te doen is: zijn er rond KV Mechelen - Waasland-Beveren pogingen tot matchfixing ondernomen of niet? KV Mechelen en Waasland-Beveren ­roepen al maanden dat ze onschuldig zijn. We hopen dat het waar is en dat daar duidelijkheid over komt, zodat de voetbalsupporter niet nog wantrouwiger moet worden over wat er op onze velden afspeelt. Of afgespeeld heeft. Want dit is nefast voor het beleven van het edele balspel.

Op basis van de getapte telefoongesprekken en het dossier van de voetbalbond zou je echter vermoeden dat er door KV Mechelen wel degelijk pogingen zijn ondernomen de strijd om de degradatie van vorig seizoen op een oneerlijke manier te beïnvloeden. Maar de verdediging klaagt een gebrek aan context van sommige gesprekken aan. De inhoud van sommige tapes worden zelfs ontkend.

Nood aan klaarheid

Het is de Geschillencommissie Hoger Beroep die wellicht volgende week uitspraak zal doen. Daarna is het beroep bij het BAS dat het finale oordeel zal vellen. Iedere voetballiefhebber, clubleider, trainer of speler die we spreken rekent erop dat de schuldigen worden gestraft en de onschuldigen worden vrijgesproken. Ook dat er klaarheid komt voor de nieuwe competitiestart. Dan hebben we het niet alleen over getrouwen van KV Mechelen, Waasland-Beveren, Antwerp, AA Gent, Lokeren, Beerschot of Tubeke (ja, zoveel clubs zijn in deze zaak betrokken), maar ook over mensen die er rechtstreeks niets mee te maken hebben.

Het is goed geweest en het heeft lang genoeg geduurd. Ter zake nu.

Meer over KV Mechelen

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video