Wat hebben we al geleerd na drie avonden op Gentse Zesdaagse? Spanning, aflossing van de wacht en een oud zeer

© Marc Van Hecke

Keisse-Viviani, De Ketele-Ghys en De Buyst-Van Der Sande verdelen de koek. Dat stond in de sterren geschreven voor de start van de 78ste editie van het wielerspektakel in ‘t Kuipke. Voeg er aan het keerpunt van de bijzonder hoogstaande zesdaagse maar de namen van de Duitse wereldkampioenen Kluge-Reinhardt en de Nederlanders Havik-Stroetinga aan toe. Met vijf ploegen strijden ze vanavond voor drie podiumplaatsen.

Freddy De Geest

Roger Kluge, dé pedaleur de charme heeft de WB-wedstrijd in Berlijn in vet aangestipt, flitst over het ovaal en wordt goed gesteund voor Theo Reinhardt. De linke Noorderburen profiteerden de voorbije twee dagen van de steeds groter wordende rivaliteit tussen de Vlaamse tenoren. Met stip op de waardeladder: Jasper De Buyst, genietend van elke pedaaltrap, en de explosieve Tosh Van Der Sande. De Captains of Cycling gooiden donderdagavond bommetjes.

De Europese kampioenen De Ketele, die toch nog wat hinder ondervindt aan de ribben, en een vaak indrukwekkende Robbe Ghys lonken naar het hoogste schavotje. Iljo Keisse, de keizer van ‘t Kuipke wil wat graag een zevende eindzege binnenhalen, maar is nog lang niet klaar met de klus. De Italiaan Elia Viviani, die ook al met de WB-wedstrijd in Berlijn en in het verlengde daarvan de OS in Tokio in zijn gedachten zit, wisselde de voorbije dagen goede met veel mindere momenten af. Spankracht blijft de oppertroef in het Kuipke.

Aflossing van de wacht is verzekerd

Als Iljo Keisse (35), in deze editie de ouderdomsdeken, en Kenny De Ketele (33) op een dag het strijdtoneel verlaten, is de aflossing van de wacht verzekerd. Jasper De Buyst (24), Tosh Van Der Sande (27), Moreno De Pauw (27), Lindsay De Vylder (23), Jonas Rickaert (24), Stijn Steels (29) en Otto Vergaerde (24) zijn gevestigde waarden en nog voor veel jaren goed. En Robbe Ghys (21) imponeert aan de zijde van De Ketele. Dat Ghys ooit het palmares van de Gentse zesdaagse siert, is een zekerheid.

Gerben Thijssen (20), die de sterke prestatie van vorig jaar niet kan bevestigen, blijft hoe dan ook een wissel op de toekomst. Gentenaar Jules Hesters (20) kruist nu al vol overgave de degens met de tenoren. Ooit komt er een dag dat de goedlachse flapuit, die op een zucht van ‘t Kuipke woont, een gooi doet naar de oppergaai. Fabio Van Den Bossche (18), de jongste deelnemer ooit in ‘t Kuipke, is het pistetalent van de toekomst. De “Remco Evenepoel” van de piste misstaat niet tussen de kleppers van wereldformaat.

© Marc Van Hecke

Tijdopname irriteert renners en publiek

Het blijft een oud zeer in ‘t Kuipke: de tijdopname welke slag om slinger sputtert. De handgestopte tijden kunnen op weinig begrip van de massa rekenen. Het spanningsveld dat de digitale klok opwekt, gaat nu verloren. “

Als organisator wil je een goed product afleveren. Tegenover de steeds weer haperende tijdopname staan we machteloos. Dat er binnen de kortste naar een oplossing moet gezocht worden is overduidelijk”, zegt Christophe Sercu. “Tijden zijn belangrijk omdat er heel veel punten te rapen zijn in die wedstrijdonderdelen.”

Keuze van de redactie

Video