Duizenden mensen in Brussel opnieuw op straat voor staakt-het-vuren in Gaza

Aan het Brusselse Noordstation zijn vanmiddag enkele duizenden manifestanten bijeengekomen voor een betoging tegen het aanhoudende geweld in Gaza. Volgens de organisatoren waren er 30.000 tot 40.000 deelnemers, de politie hield het op 7.000. De betogers eisen een staakt-het-vuren en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnen. Het is al de zesde grote betoging sinds 7 oktober.

Het iniatief voor de betoging gaat uit van een coalitie van maatschappelijke organisaties, waaronder de Association belgo-palestinienne (ABP), het Palestijnse collectief Beitna, de Franstalige en Nederlandstalige 11.11.11-koepels, het ABVV, Solidaris, Een Andere Joodse Stem (EAJS), de Unie van Progressieve Joden in Belgiƫ (UPJB), Intal en Vrede vzw.

"In meer dan 7 maanden tijd zijn al meer bijna 34.000 Palestijnen gedood, voornamelijk vrouwen en kinderen", klinkt het bij de organisatoren. "Meer dan 76.000 personen zijn gewond geraakt en nog eens meer dan 7.000 personen worden vermist. Ongeveer 2 miljoen personen moesten op de vlucht slaan en een groot deel van de civiele infrastructuur is volledig verwoest."Ā 

Enkele demonstranten, die volgens de politie, geen deel uitmaakten van de officiĆ«le mars, blokkeerden een tijdje de Madou-tunnel in beide richtingen. Bij de aankomst van de stoet zouden die demonstranten zich bij mars hebben aangesloten, waardoor de tunnel weer werd vrijgegeven. "Buiten dit incident zijn er geen andere voorvallen gemeld", zegt Linda Camarero-Verde van Politiezone Brussel-Hoofdstad - Elsene.Ā 

Bekijk: enkele demonstranten die geen deel uitmaakten van de mars blokkeerden de Madou-tunnel in beide richtingen

Videospeler inladen...

Verschillende betogers hebben ook sleutels bij. "De sleutel is eigenlijk het symbool van de Palestijnen die in 1948, bij het begin van de bezetting, moesten vluchten", vertelt Mario Franssen, een van de betogers.

"Ze hebben toen de sleutel meegenomen omdat ze dachten snel terug te zijn. Intussen zijn we 75 jaar later, en zitten ze nog altijd met hun sleutel buiten Palestina. Het is een symbool van de Palestijnen voor de terugkeer naar hun recht, hun eigen thuis, waar ze meer dan 75 jaar geleden verjaagd zijn."Ā 

Maatregelen internationale gemeenschap

De organisatoren willen dat internationale gemeenschap ingrijpt om een einde te maken aan het voortdurende onrecht. "Ze moet dringend een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren bekomen en zorgen voor de bescherming van alle burgers, de vrijlating van alle gevangenen, het einde van de belegering en de toegang tot internationale hulp voor de Palestijnen in Gaza, die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevinden."

De Europese Unie en haar lidstaten moeten ook een volledig internationaal militair embargo instellen, en economische en diplomatieke maatregelen nemen tegen Israƫl, vinden de organisatoren.

"Europa moet zijn volledige steun verlenen aan de lopende onderzoeken van het Internationaal Strafhof (ICC), en aan de procedure die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen Israƫl heeft aangespannen, en moet alle handel met de Israƫlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden verbieden."

Meest gelezen