28 mei 2018 om 03:00
Commentaar
Ruurd Ubels
Luister naar

Commentaar: Gevaarlijke bankenlobby

Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) snapt niets van de blijdschap over het reguleren van banken, waarover de Europese ministers van Financiën het eens zijn ­geworden. Banken in de EU moeten een buffer ­aanhouden van 3 procent van het eigen vermogen, systeembanken (in Nederland: ING) 3,5 van het eigen vermogen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler snel moet dokken in het geval van een nieuwe bankencrisis. Nijboer is boos, want in Nederland is al afgesproken dat de buffer naar 4 procent moet. We gaan er dus op achteruit, twitterde Nijboer vrijdag. Deze week volgt een Kamerdebat.

3, 3,5 of 4 procent maakt niet veel uit. Veel belangrijker is dat dit laag is. In de VS bijvoorbeeld hebben banken een buffer van 10 procent; het percentage dat volgens veel economen de ondergrens moet zijn.

De jongste Europese afspraak laat zien dat de bankenlobby sterk is. Die is tegen hogere buffers, omdat deze hun slagkracht beperken.

Niet alleen in Europa, maar ook in de VS laat de bankensector – precies tien jaar na de kredietcrisis – zijn tanden zien. In Amerika is de situatie nog verontrustender: daar hebben lobbyisten de steun van een president die sinds zijn verkiezing belooft de strenge bankenwetgeving die onder zijn voorganger werd ingevoerd, af te zwakken. Het gaat hier om de Dodd-Frank Act die sinds 2010 financiële instellingen – in reactie op de kredietcrisis – onder verscherpt toezicht plaatst en hun vrijheid op de beurs beperkt. Dit alles met het lovenswaardige doel een nieuwe grote crisis te voorkomen.

Na de Senaat heeft nu ook het Congresbesloten de Dodd-Frank Act af te zwakken, waardoor vooral kleinere banken minder regels krijgen opgelegd.

Dit is om verschillende redenen onverstandig. Zo was de les uit de vorige crisis, dat banken te veel vrijheid hadden, ook de kleinere. En wat in de VS voor de financiële sector wordt afgesproken, heeft vroeg of laat gevolgen in Europa, omdat Amerikaanse banken op die manier een concurrentievoordeel krijgen. Dat voert de druk op om ook in de EU de teugels te laten vieren.

We hebben nieuwe bestuurders nodig: bankiers die zich verantwoordelijk voelen voor de samenleving, gesteund door politici die hun oren niet naar de finan­ciële sector laten hangen.

Vorig jaar waarschuwde de voorzitter van de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken) voor een ­terugkeer naar ‘de gevaarlijke plek’ van tien jaar geleden, waar slappe regelgeving en uitgekleed toezicht zorgen voor een instabiel financieel systeem. Die waarschuwing staat nog steeds.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.

commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.