Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat lunchen

Plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes worden verboden.Beeld Getty Images

De Europese Commissie wil de steeds dikkere plasticsoep tegengaan door wegwerpplastic te verbieden. Franse president Macron ontmoet de Malinese Spiderman die een kind redde. En cannabis kan binnenkort legaal geteeld worden in ons land. Dit is onze lunchbreak.

In het nieuws

1. Europa zet wegwerpplastic bij het grofvuil

De Europese Commissie doet wegwerpplastic in de ban. Plastic rietjes, bestek, bordjes, roer- en ballonstaafjes worden verboden, voor andere plastic producten voor eenmalig gebruik komen beperkingen. Het wetsvoorstel moet de steeds dikkere plasticsoep stoppen.

2. Drie tunnels van Reyerscomplex gelijktijdig dicht: verkeer in Brussel staat volledig vast

Vandaag zijn Reyers-Montgomerytunnel in beide richtingen en in de Reyers-Meisertunnel richting E40 simultaan gesloten en dat veroorzaakt zoals verwacht veel verkeershinder.  "Wie naar het centrum van Brussel wil, kan beter via de Ring en de 411 rijden, of voor de trein kiezen",  vertelt Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie. Automobilisten die naar Brussel komen, wordt gevraagd om vanaf de ring de alternatieve routes te volgen.

3. Opnieuw fipronil aangetroffen  in Nederlandse eieren

Bij een kippenboer in het Nederlandse Tilligte is opnieuw fipronil aangetroffen in de eieren. Die besmetting kwam afgelopen week aan het licht door een steekproef van de eieren  die door de kippenboer aan een supermarkt in Nederland geleverd werden.  Duizenden kippen zijn gedood en ook de voorraad van 45.000 eieren is noodgedwongen vernietigd.

Duizenden kippen zijn gedood en 45.000 eieren zijn vernietigd

4. Ouders Mawda overwegen klacht tegen Francken en De Wever

De advocaten van de ouders van Mawda, het meisje dat omkwam door een politiekogel, overwegen een klacht met burgerlijkepartijstelling tegen Theo Francken en Bart De Wever, vanwege het verspreiden van vertrouwelijke informatie.   "Hoewel het onderzoek nog altijd lopende is, doet Bart De Wever alles in detail uit de doeken. Hoe is die informatie bij de burgemeester van Antwerpen terechtgekomen?", klinkt het.

Koen Torrekens, directeur van Stef Benelux, verloor zijn zoontje en vraagt meer mededogen voor de ouders van Mawda.

De 2-jarige Mawda liet het leven tijdens een mensensmokkeltransport.Beeld Handout The Guardian

5. Macron ontvangt Malinese Spiderman die kind van balkon redde

De Franse president Emmanuel Macron heeft de Malinese vluchteling Mamoudou Gassama ontvangen, die zaterdag in Parijs vier verdiepingen omhoog klom om een 4-jarig kind te redden.  Op een veel gedeelde video is te zien hoe de Malinese Spiderman met blote handen op een halve minuut vier verdiepingen omhoog klimt. De 24-jarige man zal geneutraliseerd worden tot Fransman.

6.  Johan Van Overtveldt: “Splits Facebook en Google”

Ooit wilde N-VA het land splitsen. Vandaag lanceert Johan Van Overtveldt (N-VA) een oproep naar zijn collega-financiënministers om het debat over de splitsing van Google en Facebook op gang te brengen. “Europa kan het monopolie van de techreuzen onder druk zetten.”

7.  Burgemeesters krijgen 18 bladzijden met richtlijnen voor WK-wedstrijden op groot scherm

Wie straks op groot scherm naar WK-wedstrijden van de Rode Duivels gaat kijken, kan voor het eerst aan de ingang gecontroleerd worden door privébewakers en stewards. Die mogen de fans fouilleren en handtassen en rugzakken screenen om er zeker van te zijn dat ze geen wapens binnensmokkelen. Minister Jan Jambon (N-VA) wijst alle burgemeesters in een omzendbrief op de nieuwe wetgeving.

Aan het koffie-apparaat

1. Binnenkort legale cannabisteelt in ons land

Als het van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) afhangt, kan er weldra legaal medicinale cannabis worden geteeld in ons land. "Ze legt de laatste hand aan een koninklijk besluit", vertelt haar partijgenote Nele Lijnen aan Het Laatste Nieuws.

Aan het koffie-apparaat
Beeld AP

2. In Yogyakarta staat de enige koranschool voor transgenders

Weggestopt in het labyrint van smalle straatjes van de oude wijk Kotagede in Yogyakarta bevindt zich het hoofdkwartier van de enige koranschool voor transgenders ter wereld. Shinta Ratri (56), gehuld in hijab, is directrice van de school en zelf ook transgender: "Allah heeft ons zo geschapen, hij vindt het goed wat we doen. De hele wereld krijgt zijn zegen, dus wij ook."

3.  Dave Sinardet over leven als homo: “Een dickpic is soms the new hello”

 Politicoloog Dave Sinardet vertelt openhartig over zijn homoseksualiteit. "Een uitwisseling van blikken. Ja, dat staat een beetje haaks op de cultuur binnen bepaalde apps, waar een dickpic soms the new hello is. (lacht) Dat is niet mijn definitie van erotiek. Bij mij werkt dat soms eerder averechts."