Luister naar

Rutte is positief over koers kabinet en VVD

Nieuws
De samenwerking in het kabinet-Rutte III tussen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is ‘veel complexer’ dan die in Rutte II (VVD en PvdA). Niettemin zijn het gasbesluit, de voorgenomen sluiting van kolencentrales en het opstellen van de Voorjaarsnota in een ‘goede sfeer’ tot stand gekomen.
Remco Meijer redactie vk
maandag 28 mei 2018 om 03:00

Arnhem

Dat zei VVD-leider Mark Rutte zaterdag op het voorjaarscongres van zijn partij. ‘We vergaderen op maandagochtend met de fractieleiders en de vicepremiers. Dan zitten we met acht mannen en vrouwen aan tafel. Soms is de minister van Financiën erbij en dan zijn we met negen. Heel anders dan in het vorige kabinet. Maar we hebben de grote onderwerpen tot een goed einde gebracht.’

Rutte kondigde nieuwe lastenverlichtingen aan per 1 januari. De partijen hebben overeenstemming over de Voorjaarsnota, de tussenstand in de begroting die op Prinsjesdag definitief wordt gepresenteerd. ‘Dat was een testcase voor het kabinet. Dat het is gelukt, geeft vertrouwen.’

De premier noemde ook dingen die fout zijn gegaan. ‘U heeft mij zien stuntelen in het debat over de dividendbelasting’, zei Rutte, maar ook dat hij nog steeds achter deze maatregel staat. Eind april steunde bijna de gehele oppositie een motie van afkeuring tegen Rutte, omdat er 1,4 miljard euro belastinggeld mee is gemoeid zonder dat dit voornemen in enig verkiezingsprogramma was vermeld.

Wat ook misging: het aftreden van Halbe Zijlstra, ‘een heel goede vent’. De minister van Buitenlandse Zaken bleek te hebben gelogen over een ontmoeting met de Russische president Putin.

Rutte zei dat hij in zijn denken op twee punten is ‘verschoven’: Europa en klimaat. Vroeger dacht Rutte over Brussel vooral als een instrument voor markt en munt. ‘Je haalt eruit wat je erin stopt.’ Nu ziet hij inbedding in de Europese Unie vooral als voorwaarde voor een veilig en stabiel Nederland. ‘De wereld verandert. Grote vraagstukken als de vluchtelingenstroom en de opstelling van de Amerikanen nu op handelsgebied kunnen we alleen oplossen als we deel uitmaken van internationale structuren als EU, de NAVO en de VN.’

Hij riep zijn partijgenoten op stevig campagne te voeren voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. ‘We zijn tegen een Nexit en tegen de Verenigde Staten van Europa, maar wel voor een stabiele EU in het belang van een sterke economie.’

Rutte zei lang aangehikt te hebben tegen het probleem van de klimaatverandering, maar inmiddels de noodzakelijke energietransitie als een enorme kans voor Nederland te zien. ‘De milieubeweging is links georiënteerd, maar ze is stiekem heel blij dat wij nu het voortouw nemen.’ <

‘Mensen in de knel door bijstandsplan van VVD’

Verlaag de bijstand en laat mensen een hogere uitkering ‘verdienen’ door te solliciteren, Nederlands te leren of vrijwilligerswerk te doen. Dat plan lanceerde de VVD vrijdag op het partijcongres. Maar kán de uitkering wel omlaag zonder dat mensen in financiële problemen komen? Vier vragen aan Stella Hoff van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Den Haag

Kunnen bijstandsgerechtigden nog wel rondkomen als hun uitkering omlaag gaat?

‘Er ligt geen uitgewerkt plan, maar voor gezinnen met meerdere kinderen is de bijstand nu al niet genoeg. Een lagere uitkering maakt hun situatie alleen maar erger. Andere groepen zitten per maand een kleine honderd euro boven de armoedegrens. Bij een verlaging komen ook zij snel in de knel.’

Bijstandsgerechtigden moeten nu verplicht solliciteren en een tegenprestatie leveren. Anders kan de gemeente hen korten op hun uitkering. Brengt een systeem waarbij iemand zijn uitkering moet verdienen mensen eerder in beweging?

‘Ik betwijfel het. Wij hebben een enquête gehouden onder twintig gemeenten. Zij geven aan niet te merken dat strenger beleid leidt tot minder bijstandsgerechtigden.’

Bij hoeveel bijstandsgerechtigden zal dit leiden tot een lagere uitkering, omdat zij niet aan de eisen voldoen?

‘Heel wat mensen zitten al lang in de bijstand. Zij hebben gezondheidsproblemen of missen bepaalde vaardigheden, zoals werken met een computer. Het is niet te verwachten dat die groep een grote verbetering zal doormaken. Ik kan me overigens niet voorstellen dat de politiek zo’n systeem invoert zonder groepen te compenseren. De overheid wil bijvoorbeeld ook de armoede onder kinderen terugdringen.’

Je bijstandsuitkering ‘verdienen’: past dat wel bij de grondwet die zegt dat de overheid moet zorgen voor bestaanszekerheid?

‘Die discussie had je ook bij de invoering van de tegenprestatie. Toen zei men: voor een uitkering moet je wat terugdoen. Hier zie je hetzelfde uitgangspunt. Dus ik denk dat ze daarmee wegkomen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en psychiater Esther van Fenema kijken met zorg naar het hoge aantal jongeren dat niet meer verder wil leven.

Mirjam Bikker en Esther van Fenema bezorgd over aantal suïcidepogingen: 'Samenleving maakt mensen ziek'

Vijf mensen per dag die zelfmoord plegen en een veelvoud dat een poging doet. Daarover zou best wat meer ophef mogen zijn, vindt Esther van Fenema. Dinsdag debatteert de Kamer verder over suïcidepreventie.

Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’