© AP

REACTIES. Tadej Pogacar onder de indruk van grote concurrent Cian Uijtdebroeks, Valentin Paret-Peintre krijgt stevige knuffel van broer na ritzege

Tadej Pogacar en UAE Emirates lieten dinsdag de vroege vlucht tijdens de tiende rit van de Giro deze keer wel voor de overwinning gaan. Resultaat: Valentin Paret-Peintre pakte in de kleuren van Decathlon AG2R La Mondiale zijn allereerste zege in een grote ronde en moest daarvoor zijn jeugdheld Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) achterlaten op weg naar Bocca della Selva.

Marnix Taes

Valentin Paret-Peintre: “Droomde ervan om tegen Bardet te koersen”

“Ik kan enkel beschrijven wat ik momenteel voel”, vertelde een geëmotioneerde Paret-Peintre in het flashinterview. “Het voelt geweldig. Ik was mee in de vroege vlucht om een goed resultaat te behalen en waarom ook niet voor de overwinning. Ik wist dat de laatste vier kilometer van de slotklim de zwaarste waren, dus ik wachtte en wachtte. Toen ik het bordje van de laatste drie kilometer zag, plaatste ik mijn demarrage.”

© AP

Paret-Peintre (23) nam afscheid van de eerder ontsnapte Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) en zijn tien jaar oudere landgenoot en jeugdheld Romain Bardet. “Ik keek altijd naar hem op, toen ik jong was”, zegt de klimmer van Decathlon AG2R. “Ik zag hoe hij op het podium van de Tour de France eindigde (in 2016; nvdr.) en ik droomde ervan om tegen hem te koersen.”

Paret-Peintre werd na het flashinterview ook uitgebreid gefeliciteerd door zijn vijf jaar oudere broer Aurélien Paret-Peintre, die zelf nog vijfde werd. De 28-jarige Aurélien Paret-Peintre pakte tevens vorig jaar zijn allereerste zege in een grote ronde in de Giro. De Franse klimmer was op weg naar Lago Laceno de beste van een kopgroep.

Bron: Discovery+

Jan Tratnik: “Heb geprobeerd om te anticiperen”

Ook Jan Tratnik maakte deel uit van de omvangrijke kopgroep. De Sloveense hardrijder besloot te anticiperen en plaatste ver voor de voet van de slotklim een aanval. De finish lag uiteindelijk vier kilometer te ver voor de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad. “Ik wist dat er veel meer klimmers en lichtgewichten in de kopgroep waren, dus ik heb geprobeerd om te anticiperen. Al van in het begin van de etappe werd er voortdurend aangevallen in de kopgroep, dus er was totaal geen organisatie. Ik voelde me echt goed, maar op vier kilometer van het einde voelde ik mijn benen vol lopen. Ik keek even achter me en toen passeerden ze me aan dubbele snelheid.”

© Getty Images

Visma-Lease a Bike zag topspurter Olav Kooij dinsdagochtend uit de Giro verdwijnen met koorts en verloor eerder ook al Europees kampioen Christophe Laporte en ervaren rot Robert Gesink aan valpartijen. “Ik ben heel blij met mijn derde plek”, gaat Tratnik verder. “Vooral omdat we met de ploeg maar met vijf renners meer zijn. Het geeft vertrouwen voor de volgende ritten. We willen gewoon blijven koersen. De kansen liggen maar voor het grijpen.”

Tadej Pogacar: “Antonio Tiberi was echt sterk vandaag”

Rozetruidrager Tadej Pogacar kende een rustige dag, maar was vooral onder de indruk van één specifieke concurrent: Antonio Tiberi. De 22-jarige kopman van Bahrain Victorious liet zijn ploeg veel kopwerk verrichten op de slotklim en viel enkele keren aan. Mét succes, want rechtstreekse concurrent Cian Uijtdebroeks kraakte in de slotkilometers en moest toch negen seconden prijsgeven op Tiberi en Pogacar. “Tiberi was echt sterk vandaag”, vertelde Pogacar na afloop. “Ik heb hetzelfde al gezegd op Prati di Tivo (na de achtste rit; nvdr.) en blijf het herhalen. Hij heeft lef getoond, maar als hij iets meer vertrouwen had gehad, had hij wat meer tijd kunnen pakken op zijn concurrenten. We zullen nog veel van hem zien in de volgende bergetappes.”

© AFP

Pogacar zelf hield met sprekend gemak stand en behield zijn riante voorsprong op Daniel Felipe Martinez (BORA-hansgrohe) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). “Er was niet veel speciaal aan de rit vandaag”, gaat de rozetruidrager verder. “Ik heb opnieuw een rit kunnen afvinken en we bekijken het dag per dag om te zien hoe we er voor staan. Mijn gedachten zijn ook al bij de tijdrit van zaterdag en de zware bergrit, die start vanuit Livigno.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer