Het mysterie van de doodverklaarde miljardair: is Duitser wel echt dood en weet zijn broer meer?

Is de doodverklaarde Duitse miljardair Karl-Erivan Haub (links) dan toch niet dood? En weet broer Christian daar meer vanaf?

Is de doodverklaarde Duitse miljardair Karl-Erivan Haub (58) dan toch niet dood? En leeft hij ergens in Rusland ondergedoken met zijn veel jongere minnares? Het Duitse gerecht onderzoekt alleszins waarom zijn jongere broer Christian, die nu het zakenimperium leidt, dingen voor het gerecht heeft verzwegen.

Thierry Goeman

Karl-Erivan Haub, een van de rijkste Duitsers, verdween op 7 april 2018 tijdens een skitocht op de Matterhorn in de Zwitserse Alpen en is ondertussen ook officieel doodverklaard. Ook al heeft zijn familie nooit echt geloofd dat hij verongelukt is op de piste. Hij was een ervaren skiër en nam nooit risico’s. En zijn lichaam of ski’s, muts of handschoenen zijn nooit gevonden.

Nu heeft het parket in Keulen het dossier toch weer geopend en onderzoekt het valse verklaringen van Christian, de jongere broer van Karl-Erivan. Procureur Ulrich Bremer zegt dat er aanwijzingen zijn dat Christian Haub verklaringen onder ede heeft afgelegd die mogelijk niet helemaal correct waren. Hij zou, in tegenstelling tot wat hij toen beweerde, ook mogelijk over betrouwbaar bewijs hebben beschikt dat de omgekomen miljardair mogelijk toch nog in leven was en dat vandaag misschien nog altijd is.

LEES OOK. Familie ziet geen overlevingskans meer voor vermiste Duitse miljardair

© imago images/Sven Simon

Ter verduidelijking, zo nuanceert procureur Bremer de berichten in Duitse media: er is op dit moment nog altijd geen enkele reden om de overlijdensverklaring in te trekken. Daarvoor moeten er sluitende bewijzen zijn dat de vermiste persoon nog in leven is. En die zijn er voorlopig nog niet.

Mark Binz, advocaat van Christian Haub, verwijst de beweringen dat Karl-Erivan nog in leven zou zijn en dat zijn cliënt zou geloven hebben, naar het rijk der fabelen. Toch zal zijn cliënt opnieuw aan de tand worden gevoeld en als blijkt dat hij valse verklaringen zou afgelegd hebben, riskeert hij daarvoor te worden vervolgd.

Maar waar gaat het dan concreet over? Vorig jaar dook een foto op waarop de doodgewaande Duitser zeer waarschijnlijk in Moskou te zien was. Het was een informant van de Russische geheime dienst die het beeld aan het Duitse weekblad Stern lekte. Via gezichtsherkenningssoftware werd achterhaald dat de foto voor 90 procent overeen kwam met eerdere beelden van Haub.

De Duitser zou met zijn veel jongere Russische vriendin naar Rusland vertrokken zijn om er een nieuw leven te beginnen, zo werd gezegd.

Onder meer zijn telefoon, die sinds de ochtend van zijn verdwijning was uitgeschakeld, voedde die geruchten. Haub was altijd bereikbaar voor zijn medewerkers. Ook als hij, waar ook ter wereld, met vakantie was.

Christian Haub wordt opnieuw verhoord© AFP

De nacht voor zijn mysterieuze verdwijning had Haub, zo wees onderzoek uit, lang gebeld met Veronika E., een Russische vrouw die later werkzaam bleek te zijn voor de FSB, de Russische geheime dienst. Als topman van supermarktconcern Tengelmann reisde Haub, zowel privé als zakelijk, regelmatig naar Rusland. Tien jaar eerder zou hij E. in St. Petersburg hebben leren kennen. De twee hadden een geheime relatie.

Haub, wiens vermogen op bijna 6 miljard euro geschat werd, had ook grootse plannen om supermarktfilialen in Rusland te openen.

En wat heeft Christian daar mee te maken? Nadat Haub in 2018 van de aardbodem was verdwenen barstte er een jarenlange strijd los tussen de overgebleven broers Christian en Georg over de opvolging aan de top van het familiebedrijf dat hun vader had opgericht. Christian, die aan het langste eind trok en topman van het bedrijf uit Mülheim an der Ruhr werd, schakelde daarop een voormalige Stasi-agent in om de verdwijning van Karl-Erivan te onderzoeken.

Tijdens dat onderzoek zou een anonieme beller Christian en de agent ertoe gedwongen hebben het onderzoek naar de vermissingszaak te staken. Maar daarover zweeg hij tijdens het onderzoek. Mogelijk was die anonieme beller door zijn ‘overleden’ broer ingeschakeld, zegt het gerecht in Keulen

Zij willen nu vooral te weten komen wat Christian nog meer weet en wat hij nog meer verzweeg. En als zijn broer toch niet verongelukt zou zijn tijdens het skiën, wat er dan wel is gebeurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen