Voor sommige vergissingen krijg je 5 jaar de tijd om ze recht te zetten.
Foto: wayhomestudio op Freepik.com

Zo krijg je geld terug als je te veel belastingen hebt betaald

Als je een fout hebt gemaakt in je belastingaangifte en daardoor te veel belastingen hebt betaald, dan kan je dat geld vaak terugvragen aan de fiscus. Afhankelijk van de fout die je gemaakt hebt, mag je zelfs tot 5 jaar teruggaan in de tijd.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur 'WinWin' op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naarĀ winwin@radio2.be.Ā 

Het overkwam Joke uit Nazareth. Haar kinderen krijgen al jaren alimentatie van haar ex-man. Joke gaf die inkomsten plichtsbewust aan in haar eigen aangifte en werd daarop belast. Nu maakte iemand Joke erop attent dat ze die inkomsten niet zelf moet aangeven, maar wel op naam van haar kinderen. Gevolg: Joke betaalt al jaren te veel belastingen.

Toch is ze dat geld niet noodzakelijk kwijt, vertelt financieel journalist Michaƫl Van Droogenbroeck van team 'WinWin'. "Als je echt een materiƫle vergissing hebt gemaakt, bijvoorbeeld door een verkeerd cijfertje in te vullen, dan kan je dat laten rechtzetten. Je mag daarvoor 5 jaar teruggaan in de tijd." Het is aan de fiscus om te beslissen of Joke het geld zal terugkrijgen of niet.

Wanneer krijg je te veel betaalde belastingen terug?

Om een terugbetaling van te veel betaalde belastingen (de fiscus noemt dat een "ontheffing van ambtswege", red.) te krijgen, moet je aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet de overbelasting dus een gevolg zijn van een materiƫle vergissing. Ook in volgende gevallen kan je een ontheffing aanvragen:

  • Als je door overmacht bepaalde informatie nu pas kunt voorleggen
  • Wanneer je belastingvrije som te laag is (bijvoorbeeld omdat er geen rekening is gehouden met je kinderen ten laste of de handicap van een kind ten laste)
  • Een vermindering voor pensioenen en vervangingsinkomsten die ten onrechte niet is toegepast
  • Een overschot aan voorheffingen of voorafbetalingenĀ dat niet werd verrekend

Voor een verzoek om zo'n "ontheffing van ambtswege" aan te vragen, heb je 5 jaar de tijd. Die termijn begint te lopen vanaf 1 januari van het jaar waarin de belasting werd betaald.

Wanneer de fout is gemaakt bij voorheffingen, voorafbetalingen of verminderingen, begint de termijn te lopen vanaf 1 januari van het aanslagjaar van de belasting.

Fouten rechtzetten vĆ³Ć³r de deadline van je aangifte

Als je een fout hebt ontdekt, vlak nadat je je aangifte voor dat aanslagjaar hebt ingediend, dan kan je die fout zelf nog rechtzetten. "Als je je aangifte al digitaal hebt ingediend via MyMinfin en je ontdekt pas daarna een fout, dan kan je je aangifte een keer herroepen. Op voorwaarde dat de algemene deadline (15 juli 2024 voor digitale aangiftes zonder specifieke inkomsten, red.) nog niet voorbij is."

De belastingcontroleur kan kleine materiƫle fouten ook meteen zelf aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer je twee bedragen verkeerd hebt opgeteld of een fout hebt gemaakt bij het overschrijven van een bedrag.

Daarnaast heb je ook nog juridische fouten. De fiscus beschouwt een onopgemerkte fout in je aangifte als een juridische fout. Dus zie je een fout in je aanslagbiljet staan? Dien dan een bezwaar in. Je krijgt daarvoor 1 jaar de tijd na het versturen van het aanslagbiljet. Dat kan online via MyMinfin of op de achterzijde van je papieren aanslagbiljet.

Hoe moet ik mijn geld terugvragen?

"Omdat een verzoek om ontheffing van ambtswege alleen aanvaardbaar is in de hierboven genoemde gevallen, is het zeker nuttig om altijdĀ eenĀ bezwaarschrift in te dienen", laat de FOD FinanciĆ«n weten.

Dat kan digitaal door je aan te melden op MyMinfin. Je wordt doorgestuurd naar de toepassing waarin je een bezwaarschrift kunt indienen. InĀ het beginscherm kies je de soort van belasting die je wilt betwisten en daarna klik je op de knop 'Een bezwaarschrift indienen'. In het luik 'Onderwerp'Ā vind je een tabel met de aanslagbiljetten waarvoor je een bezwaarschrift kunt indienen.

Een bezwaarschrift of verzoek tot ontheffing van ambtswege indienen, kan ook per brief. Meer info daarover vind je op je aanslagbiljet.

"Je neemt best contact op met de fiscus vĆ³Ć³r je een bezwaarschrift indient of terugbetaling aanvraagt. Op die manier kan je alles eerst goed bespreken en weet je precies wat je moet doen", geeft Van Droogenbroeck nog mee als tip.

Meest gelezen