Direct naar artikelinhoud
Bedreigde dieren

Tijgerpopulatie bijna verdubbeld in Nepal: hoop voor wereldwijd herstel van bedreigde soort

Tijgerpopulatie bijna verdubbeld in Nepal: hoop voor wereldwijd herstel van bedreigde soort
Beeld iStock

Het aantal wilde tijgers in Nepal is in de voorbije tien jaar bijna verdubbeld. Daarmee lijkt de strijd voor het behoud van de soort vruchten af te werpen, mede dankzij acteur Leonardo DiCaprio.

Nepal telt nu 236 wilde tijgers, blijkt uit een telling die afgelopen weekend werd vrijgegeven. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2009, toen nog maar 121 exemplaren werden geteld. Daarmee lijkt Nepal goed op weg om de internationaal overgeengekomen doelstelling te halen en zijn populatie te verdubbelen tegen 2022.

Een van de initiatieven die sterk hebben bijgedragen aan het herstel, is de stichting van acteur Leonardo DiCaprio. De stichting financierde beschermingsprojecten in onder meer het Bardia National Park.

'Als we samenwerken, kunnen we de diersoorten op deze planeet redden, zelfs als ze met uitsterven bedreigd zijn'
Leonardo DiCaprio

"Deze sterke stijging levert het bewijs dat we, als we samenwerken, de diersoorten op deze planeet kunnen redden, zelfs als ze met uitsterven bedreigd zijn", zegt DiCaprio in een reactie. "Ik ben fier dat mijn stichting dit samen met het Wereldnatuurfonds en lokale gemeenschappen heeft kunnen bereiken. Nepal toont zich een leider en biedt een model voor andere Aziatische landen en de wereld."

Bedreigingen

Toch is de strijd nog lang niet gestreden, stellen deskundigen. De tijger heeft in Nepal te maken met dezelfde bedreigingen als in andere Aziatische landen: stroperij en illegale handel in diersoorten, maar ook versnippering van zijn habitat.

Ook zorgwekkend is dat, hoewel de Nepalese tijgerpopulatie er als geheel op vooruitging, het aantal dieren daalde in het Chitwan National Park, het belangrijkste tijgerreservaat in het land. Dat park telt nu 93 volwassen tijgers, een daling tegenover de 120 exemplaren die in 2013 geteld werden.

"Elke tijger telt, voor Nepal en de wereld", zegt Ghana Gurung van het Wereldnatuurfonds in Nepal. "Hoewel Nepal maar een paar tijgers verwijderd is van de doelstelling tegen 2022, blijft de nood hoog voor bescherming en verbetering van de habitats om het voortbestaan van de soort op lange termijn te garanderen."

Neushoorns

Nepal krijgt ook lof voor de bescherming van andere bedreigde diersoorten, waaronder de neushoorn. Het land zet onder andere zwaar in op politiecontrole in de nationale parken. De Nepalese politici zijn ook bereid hard op te treden tegen stropers, die de grootste bedreiging vormen voor wilde dieren.