Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Opvarenden Aquarius 2 kunnen terecht in Portugal, Duitsland, Spanje en Frankrijk

Migranten worden met een reddingsboot naar het schip Aquarius 2 gebracht.Beeld EPA

De 58 migranten die zich op het reddingsschip Aquarius 2 bevinden, kunnen terecht in Portugal, Duitsland Frankrijk en Spanje. Dat meldt een bron binnen de Franse regering. Intussen heeft de Maltese regering laten weten dat het schip kan aanmeren in Malta. Verschillende Franse ministers hadden eerder vandaag kritisch gereageerd op de beslissing van het reddingsschip om koers te zetten richting Marseille.  

"Achttien migranten kunnen terecht in Frankrijk, vijftien in Spanje en vijftien in Duitsland", zo klonk het. Eerder dinsdag had de Portugese regering aangegeven dat er tien migranten terecht kunnen in Portugal. "Deze beslissing is op een solidaire en overlegde manier genomen met Frankrijk en Spanje", zei het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken. 

De Maltese regering heeft dinsdagnamiddag aangegeven dat de migranten aan wal mogen in Malta. "Maar ze zullen wel onmiddellijk verdeeld worden over andere landen", zo klonk het op de Twitteracccount van de Maltese premier Joseph Muscat. 

Kritiek uit Frankrijk

Eerder op de dag hadden verschillende Franse ministers kritisch gereageerd op de beslissing van het reddingsschip Aquarius 2 om koers te zetten richting de haven van Marseille. Het schip, dat beheerd wordt door de ngo's SOS Mediterranee en Artsen Zonder Grenzen (AZG), krijgt van zowel Italië als Malta geen toestemming om aan te meren in hun havens. Toch suggereerde Frankrijk om in Malta aan te meren, aangezien het schip daar op dit ogenblik het dichtst bij vaart.

De Franse minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau liet weten dat er gesprekken gevoerd werden met andere Europese landen om een haven te vinden voor de Aquarius en om de hulp voor de migranten te verdelen. 

 Europese regels

"De enige bestemming die vandaag mogelijk is, is Marseille", kondigde de operationeel directeur van SOS Méditerranée maandag aan, "aangezien de Aquarius niet langer onder Panamese vlag mag varen." Maandag liet de Franse voorzitter van de ngo, Francis Vallat, weten dat het ongeveer vier dagen zou duren vooraleer het schip Frankrijk kan bereiken.

De Franse regering ging daar niet mee akkoord. "Er zijn Europese regels: reddingsschepen moeten altijd naar de dichtstbijzijnde haven varen", zo zei de Franse minister van Economie Bruno Le Maire. "En Marseille is niet de dichtstbijzijnde haven." Een bron bij het Elysée suggereerde dan ook dat het schip zou aanleggen in Malta, eerder dan in Marseille. "Het is duidelijk dat het schip geen vier of vijf dagen moet varen om aan te leggen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren en de beste oplossing daarvoor is Malta."

'Het is duidelijk dat het schip geen vier of vijf dagen moet varen om aan te leggen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren en de beste oplossing daarvoor is Malta'
Bron bij het Elysée
Reddingswerkers helpen migranten aan boord van hun boot op de Middellandse Zee.Beeld EPA