© rr

Amsterdam is “brakende en schreeuwende” toeristen beu

Het moet gedaan zijn met dronken bezoekers in de buurt van de Wallen, zo vindt burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks). Zij kondigde deze week een reeks maatregelen aan om de overlast voor bewoners van de Wallen en de uitgaansbuurten rond het Leidseplein en Rembrandtplein te beperken.

Rebecca Van Remoortere

“De Wallen, het Leidseplein en het Rembrandtplein veranderen ’s nachts in een urban jungle waar crimineel geld heerst en gezag niet langer aanwezig is”, dat zei de gemeentelijke ombudsman van Amsterdam Arre Zuurmond deze zomer nog. De buurt wordt na zonsondergang geteisterd door dronken en luidruchtige toeristen die “schreeuwen, braken en wildplassen”.

Burgemeester Femke Halsema grijpt in met een aantal maatregelen voor de uitgaans- en prostitutiebuurt. ‘0.0%-zone. Geen alcohol in deze publieke ruimte’ staat er sinds deze week in grote letters te lezen op banners aan de grachten rond de Amsterdamse Wallen. Wie het alcoholverbod op straat overtreedt, riskeert een boete van 95 euro. Dat is in principe niet nieuw, het is al jaren verboden om er op straat alcohol te drinken, maar nu belooft de burgemeester om het verbod ook actief te gaan handhaven en meer agenten in te zetten.

Rondleiding langs ramen

Ook het personeel van de horeca in de buurt moet helpen om de overlast te bestrijden. Zij worden aangespoord om niet langer alcohol te schenken aan dronken klanten. In de loop van volgend jaar volgt ook daar extra handhaving vanuit de stad. Snackbars en andere nachtelijke eetgelegenheden moeten in het weekend om 4u in plaats van om 6u sluiten.

Nu is het ook nog mogelijk om een groepsrondleiding langs de ramen van de prostituees te volgen. Vanaf 1 april volgend jaar zijn ook die rondleidingen ’s avonds en ’s nachts verboden om extra drukte te vermijden.

Dranghekken

In de zomer dit jaar deed Halsema al eens een poging om de drukte in de buurt aan te pakken. Toen kwam ze met een pakket maatregelen om bijvoorbeeld de straten bij grote drukte makkelijker te kunnen afsluiten met dranghekken. Handhavers dragen sindsdien ook een mobiele geldautomaat mee om boetes ter plaatse te innen.

De burgemeester zegt verder dat ze beseft dat haar maatregelen niet alle problemen zullen oplossen. “Het is niet zo dat we dé oplossing gevonden hebben. In het voorjaar stel ik nog voorstellen op middellange termijn voor, bijvoorbeeld op het gebied van prostitutie en vergunningsplicht voor winkels en horeca.” Maar de volgende stap, volgens Halsema, is om het verbod op het fotograferen van prostituees strenger te handhaven.