maandag 19 maart 2018 - Borgloon
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Stijn Meuris schaart zich opnieuw achter het project van de stroopfabriek. “We maken een mozaïek met foto’s van duizenden Lonenaren die zal prijken op een van de centrale muren van het evenementenplein.” Jozef Croughs

Aangepaste plannen in volle uitvoer, eindresultaat moet april 2019 klaar zijn

Stijn Meuris zet opnieuw schouders onder stroopfabriek

BORGLOON

Stijn Meuris zet opnieuw zijn schouders onder de heropleving van de oude Loonse industriële stoomstroopfabriek uit 1878. Hij was ook al peter van het project tijdens de Monumentenstrijd in 2006, dat toen de hoofdprijs van 500.000 euro won. “Wij gaan alle Lonenaren de kans geven om tijdens de Stroopfeesten op Paasmaandag 2 april een foto te laten nemen. Die foto’s maken nadien deel uit van de grote mozaïek ‘STROOP’ die volgend jaar een centrale buitengevel zal versieren. Dat moet de verbondenheid van de ‘Strooplekkers’ met hun industriële parel symboliseren”, zegt Meuris.

De grootse plannen voor de restauratie van de stroopfabriekwerden in 2013 nog opgeborgen, maar zijn na een lange inactiviteit intussen heropgestart. Met volle kracht wordt vandaag aan een nieuwe eindbestemming gewerkt. Het ‘Loonse Plein’ moet in april 2019 de mooiste parel worden aan de toeristische kroon van Borg-loon. Stijn Meuris zet nu, net als 12 jaar geleden, zijn schouders onder het project.

“Het idee is om de inwoners zo veel mogelijk bij het evenement te betrekken. Een mozaïek vol foto’s van duizenden Lonenaren die het iconische ‘STROOP’-logo vormen zal op een van de centrale muren van het evenementenplein prijken. Wij hopen dat door deze en toekomstige acties de mensen zullen beseffen hoe waardevol deze site is. En vooral, dat die aan hen toebehoort”, zegt Meuris.

De werken aan de stroopfabriek zijn volop bezig en zitten op schema. jcr

Fruitmuseum

Volgens schepen Eric Awouters (Open Vld-Stroop) zit momenteel alles op schema en zullen de werken volgens de aannemer eind 2018 voltooid worden. Awouters was al vanaf de start een van de grootste bezielers achter het project. Hij plaatste het eind 2015 terug op de agenda , na de woelige periode van onbestuurbaarheid en een bewogen bestuursvorming. 

Aansluitend kan dan de inrichting van de historische kern beginnen: enerzijds het onderbrengen van de toeristische dienst en onthaal naar het ‘Loonse Plein’ en anderzijds het hoofdgebouw waarin het Fruitmuseum van Colen wordt overgebracht.

We hopen dat de mensen zullen beseffen hoe waardevol deze site is. En vooral, dat die aan hen toebehoort Stijn MEURIS

“Er wordt opnieuw ambachtelijke Loonse stroop gestookt met een nieuwe installatie. Bezoekers zullen het productieproces mee kunnen beleven. Het toeristische onthaal en het aanbod van streekproducten in de historische kern zullen een aantrekkelijk geheel vormen. Dat moet bezoekers uitnodigen om het belevingsparcours in de ‘bewaarkamer van het fruit’ te ontdekken”, zegt toerismeschepen Veronique Smets (Open Vld). 

Vanuit de historische kern kan de bezoeker via een passerelle naar het hoofdgebouw, om zo het belevingsparcours aan te vatten. Dit is gespreid over twee verdiepingen met duiding over de beschermde industriële installaties. “Daar wordt het verhaal van fruit en stroop verteld. Allemaal interactief en digitaal ontsloten, zodat bezoekers op een aangename wijze kennis kunnen maken met het volledige verhaal van ons fruit. Daarnaast komt er in het hoofdgebouw een horecazaak met terras op het ‘Loonse Plein’, waar iedereen kan proeven van onze streekproducten. Ook voor kinderen komt er een aangepast belevingsparcours”, besluit schepen Smets.

De totale kostprijs van de renovatie van de stroopfabriek is begroot op 9 miljoen euro, waarvan 3,7 miljoen voor de stad Borgloon, min de prijzenpot van de Monumentenstrijd. 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws