© Isosport

HERBELEEF. Afstraffing op Club Brugge geeft Genkse titelkansen ferme knauw

KRC Genk heeft zijn eerste nederlaag in de Champions’ Play-offs geleden. Op bezoek bij Club Brugge kreeg Racing 4-0 om de oren. De titelkansen hebben zo een ferme knauw gekregen, want de achterstand op leider Anderlecht - dat Cercle met 3-0 klopte - en Club bedraagt nu respectievelijk zeven en vijf punten. Herbeleef het hier.

Mathias Vranckx
Club Brugge Logo
Club Brugge
4
:
0
RC Genk Logo
RC Genk
Mathias Vranckx

McKenzie: “Vooropgesteld plan kon onmiddellijk de vuilbak in”

“We mankeerden een hele hoop grinta. Waar was de moed, vraag ik me af. Club Brugge was een paar niveaus beter dan ons. We startten veel te slap. De vroege 1-0 heeft ons heel hard pijn gedaan. We hadden ons nochtans heel goed voorbereid. Dus dan is het nog moeilijker om te moeten inzien dat dat vooropgestelde plan onmiddellijk de vuilbak in kan.”

“Ondanks de vroege 1-0 hadden we onszelf niet zo naar de slachtbank mogen laten leiden. Dat verdienen onze fans niet. Het minste wat je kan doen is de wil om te winnen tonen. Die hebben we gedurende meer dan negentig minuten niet getoond. Het is zaak om je voet te zetten. Niet opgeven. Do or die. Zondag moet het anders.”

“We gaan alles zo objectief mogelijk proberen te bekijken. Ja, we verliezen drie dure punten, maar we kunnen er enkel maar alles aan doen dat we die in de komende match niet meer verliezen. Want binnen drie dagen staat Club Brugge alweer voor onze deur. We moeten niet gaan zoeken naar een schuldige. Wij als team schoten hier simpelweg zwaar tekort. Het is nu kwestie van slikken en weer doorgaan.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Bangoura: “Dit smaakt naar meer”

“Ik zit met gemengde gevoelens na deze wedstrijd. Ergens ben ik heel blij dat de coach me het gegund heeft om m’n debuut te maken voor de eerste ploeg van Racing Genk, maar het is zeer jammer dat we deze belangrijke wedstrijd verliezen.”

“We waren niet sterk genoeg. Van in het begin hebben we ons aangepast aan Club Brugge en dat was absoluut het plan niet. Zij scoren snel waardoor ze ook heel vlug heel comfortabel aan de bal werden. Over negentig minuten bekeken was de tegenstander veel vinniger.”

Offday

“Het was echt onze dag niet. De afgelopen weken speelden we heel goed tegen Union, Antwerp en onder meer Anderlecht. Maar dit was misschien de match te veel. Soms zit alles gewoon tegen, en ik denk dat dit zo’n dag was.”

“Persoonlijk kijk ik wel met heel veel zin naar de toekomst. In principe speel ik bij Jong Genk, maar nu ik mogen proeven heb van de eerste ploeg smaakt dat natuurlijk naar meer. Maar ik ben een nuchtere, rustige jongen. Ik weet dat ik nog veel progressiemarge heb. Ik wil absoluut geen stappen overslaan. Beetje bij beetje kom ik er wel. Mits ik hard blijf werken. Maar ik blijf geduldig.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

El Ouahdi: “Wij geloven nog steeds in de titel”

“We hadden gewoon een heel slechte dag. Dat kan gebeuren. Ik wil dit absoluut niet goedpraten, want we speelden een heel slechte wedstrijd waardoor Club Brugge na verloop van tijd echt over ons heen liep, maar ik zie dit echt als een accident de parcours.”

“In de eerste plaats kijk ik absoluut naar mezelf. Ik ben helemaal niet tevreden met wat ik hier getoond heb. Ik besef nu dat ik veel te veel ruimte in m’n rug liet. Jutgla is daar regelmatig ingelopen en ik holde achter de feiten aan. De 1-0 is voor een groot deel m’n eigen verantwoordelijkheid. Ik kom te laat terug waardoor ik niet bij m’n man ben en hij kan scoren.”

Onvergeeflijk

“Als team waren we ook niet compact genoeg. We hebben nooit echt stevig in de wedstrijd gezeten. We lieten Club Brugge hun gangetje gaan en als je dat toelaat weet je eigenlijk al dat je geen kans maakt. Je mag hen geen centimeter ruimte of geen seconde de tijd geven, want dan straffen ze het genadeloos af. We lieten alles veel te veel toe en gaven de doelpunten zomaar weg. Dat is onvergeeflijk.”

“Ik denk niet dat het aan stress lag. Vele analisten tipten ons de afgelopen weken als titelkandidaat, maar wij zijn daar niet mee bezig. Stress is er altijd in het dagelijkse leven, maar op het veld zijn we profs en denken we enkel aan hoe we die wedstrijd kunnen winnen. Wij zijn het altijd match per match blijven bekijken. Het gaat gewoon om intensiteit. Zo simpel is het.”

Manier waarop

“Die intensiteit zal er zondag wel moeten zijn. Het kan gebeuren dat je eens verliest, maar het is de manier waarop die me stoort. In ons eigen stadion zal de mentaliteit anders moeten zijn. Onze supporters dulden het terecht niet als er geen wil om te winnen is. Ik beloof hen dat het zondag anders zal zijn. We zullen er weer volop voor gaan.”

“De kloof met nummer één Anderlecht bedraagt nu zeven punten, maar ik denk dat de titel voor Racing Genk nog altijd mogelijk is. In eerste instantie is onze ambitie een Europees ticket te pakken, maar als de kans zich voordoet gaan we het uiteraard niet nalaten om de titel te pakken. De afstand naar de eerste plaats is op dit moment vrij groot, maar het kan zo snel veranderen. Dat hebben we de afgelopen weken al meermaals gezien. Deze titelstrijd is nog niet voorbij. Ook niet voor Racing Genk, geloof me.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Vrancken: “Het vooropgestelde tactische plan mislukte compleet”

“Club Brugge wint deze wedstrijd oververdiend. Daar moeten we niet flauw over doen. Wij zijn aan deze play-offs begonnen met de sleutelwoorden nederig en werkethiek. Vooral dat tweede was er niet in de eerste helft. Als de tegenstander dan Club Brugge heet, weet je dat je een heel moeilijke avond tegemoet gaat. Ze scoren hun eerste twee goals ook op de voor hun perfecte momenten.”

“Daarna weet je eigenlijk al dat het over is, want zij tankten logischerwijs alleen maar meer vertrouwen met dat ze meer goals maakten en ze begonnen naarmate de match vorderde beter en beter te spelen.”

“In de tweede periode kregen we nog een paar omschakelmomentjes waarin we konden profiteren, maar ook in het aanvallende deel van het veld was er dan uiteindelijk veel te veel nonchalance. Ik zag veel te weinig beweging en zuiverheid in de passing waardoor we de bal vrij snel terug kwijtspeelden. Zo kan je in het Jan Breydelstadion niets komen betekenen.”

Geen communicatie

“De reden waarom we hier verliezen is een mix van een mislukt tactisch plan en onderlinge communicatie. Club Brugge heeft ons spel goed geanalyseerd, maar wij dat van hun ook. We wisten dat hun voorste drie spelers (Skoras, Jutgla en Thiago, nvdr.) heel ver van elkaar gingen staan waardoor de ruimte tussen onze drie centrale verdedigers zo groot mogelijk werd. Tegen Union deden ze net hetzelfde. Vooral Skoras deed dat heel goed in de eerste helft.”

“De 1-0 komt zo tot stand. De pass van Jackers was geweldig en Galarza laat zich te makkelijk op snelheid pakken omdat Fadera in die fase ook veel te ver vooruit staat. Hij is van nature geen flankverdediger, dus dat is aanpassen voor hem. Het doorschuiven moet heel snel gebeuren en ik moedig dat ook aan, maar je moet er wel de juiste momenten voor kiezen, en dat was bij die fase voor de 1-0 absoluut niet het geval.”

Serieuze tik

“Dat het dan uiteindelijk nog 4-0 wordt is een serieuze tik. Het voordeel hieraan is dat iedereen weer met de voeten op de grond staat. We deden het heel goed de afgelopen weken, maar zo zie je dat dat goede gevoel heel snel weer kan verdwijnen.”

“Het feit dat we zondag alweer tegen hen spelen vind ik alleen maar goed. We hebben in het verleden al bewezen dat we een resultaat kunnen halen tegen Club Brugge. En in een thuiswedstrijd kunnen we altijd net dat tikkeltje meer. We gaan hier morgen heel veel over praten om zoveel mogelijk lessen te trekken uit deze nederlaag.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx

Hrosovsky: “Een serieuze dreun, maar nog niet knock-out”

“We waren niet goed genoeg. Club Brugge was beter in elk aspect van het spel. We toonden niet de intensiteit en energie zoals in de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Ik zeg het niet graag, maar het verschil tussen Racing Genk en Club Brugge was groot vandaag. Dat toont zich ook in de score.”

“Het feit dat deze play-offs een fysieke slag zijn en de matchen elkaar snel opvolgen mag geen excuus zijn. Club Brugge heeft met de Conference League een nog drukker schema dan ons, dus daar gaan we ons zeker niet achter verschuilen.”

Wingbacks

“Sommige mensen zullen het nu misschien gaan bekijken dat Club Brugge het eerste team is dat barstjes heeft kunnen vinden in ons nieuwe spelsysteem. Maar daar ben ik niet mee akkoord. Het klopt dat onze wingbacks vooral in de eerste helft te veel ruimte weggaven, maar dat was simpelweg omdat we als team te veel ruimte weggaven en niet genoeg de wil om te winnen toonden. Uiteraard vindt de tegenstander dan veel gemakkelijker de gaatjes.”

“Het feit dat hun keeper bij de 1-0 een pass van zestig meter mag versturen waarna de speler van Club bijna zo op Vandevoordt kan afstormen, daarvoor is geen enkel excuus geldig. En dan schiet ik niet op Galarza. We stonden gewoon allemaal compleet verkeerd gepositioneerd. We waren niet wakker.”

“Ik wil deze zware nederlaag ook niet te veel opblazen. Die 4-0 doet pijn, maar we kunnen hier enkel maar uit leren en komende zondag direct revanche pakken. Alles is nog mogelijk. Dit was een serieuze dreun, maar we zijn nog niet knock-out. We blijven strijden om onze doelen te verwezenlijken.”

Door Mathias Vranckx

Mathias Vranckx
Club Brugge verslaat Racing Genk met zware 4-0 cijfers. Een complete offday voor Cuesta en co. 
Mathias Vranckx
Zeqiri blijft het proberen. Deze keer gaat z'n doelpoging ver over. 
Mathias Vranckx
Drie minuten extra. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Hrosovsky neemt een vrije trap kort en snel. Zeqiri gaat voor het schot, maar besluit voorlangs. 
Mathias Vranckx
De West-Vlamingen willen het leer achteraan te zeer rondtikken en daar profiteert Zeqiri ei zo na van. Jackers redt knap. De Limburger wil koste wat het kost de nul houden tegen z'n ex-ploeg. 
Mathias Vranckx
De Slovaakse middenvelder knalt de bal de tweede ring in. 
Mathias Vranckx
Vrancken laat met Bangoura weer een jonkie debuteren. 
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Mathias Vranckx
Genk komt er toch nog eens uit. Arokodare speelt diep op Zeqiri. Die twijfelt niet en schiet. De bal zoeft over de kooi van Jackers
Mathias Vranckx
4-0 De Cuyper! De kelk moet tot op de bodem geledigd worden. Een afstandsschot van net buiten de grote rechthoek gaat in de korte hoek mooi binnen. 
Mathias Vranckx
Aangeboden door onze partners