Grensoverschrijdend gedrag

Bemiddeling bij Nationale Loterij na “verbaal geweld” ceo Jannie Haek

Jannie Haek (53).© BELGA

Sinds eind maart loopt bij de Nationale Loterij een bemiddelings­poging tussen de ceo Jannie Haek en een gezamenlijk vakbondsfront van ACV, ACOD en ACLVB. Dat heeft De Tijd vernomen en is aan onze redactie bevestigd. Haek zou volgens de vakbonden “onaanvaardbaar gedrag” gesteld hebben, waaronder verbaal geweld en alcoholmisbruik.

Yumi Demeyere
Bron: De Tijd

Eind februari verstuurden verschillende vakbonden een mail naar de raad van bestuur van de Nationale Loterij. De ceo zou “onaanvaardbaar gedrag” gesteld hebben, leest de mail die De Tijd kon inkijken, waaronder verbale agressie en overmatig alcoholgebruik. “Mensen zijn bang van hem en gaan hem uit de weg.”

“In de loop der jaren hebben we een toenemend aantal incidenten waargenomen, waarbij sprake was van verbaal geweld door de ceo. Die gedragingen, gekenmerkt door een toxische houding gebaseerd op angst en intimidatie, stroken niet met de waarden en de ethiek van ons bedrijf”, luidt het nog.

Onveilig gevoel

De woordvoerder van de Nationale Loterij, Jérémie Demeyer, bevestigt aan De Standaard dat dit in de mail stond. Op initiatief van de raad van bestuur werd kort daarop een bemiddelingstraject opgestart, zegt Demeyer. “Haek is er zich van bewust dat hij mensen heeft gekwetst met zijn manier van communiceren. Het gaf mensen een onveilig gevoel. Hij zal erover waken dat dit niet meer gebeurt”, laat het bedrijf weten.

Volgende week zou opnieuw een bemiddelingspoging gepland staan, aldus de woordvoerder. De 58-jarige Haek staat sinds 2013 aan het hoofd van de Nationale Loterij. Hij reageert zelf niet, omdat de bemiddeling nog loopt en de deelnemers een vertrouwelijkheidscontract tekenden, aldus Demeyer.