Geen pas op de plaats met verhuizing van mariniers

Nieuws
Het kabinet is niet van plan om de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen te stoppen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) benadrukte donderdag dat de Tweede Kamer het besluit in 2012 heeft genomen. ‘Wij gaan uitvoering geven aan dit besluit.’
anp
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00
Barbara Visser
Barbara Visser anp / Jerry Lampen

Den Haag

Onder de mariniers is veel weerstand tegen het vertrek uit de Braam ­Houckgeestkazerne in Doorn. De commandant van het Korps Mariniers waarschuwde onlangs dat de uitstroom onder de mariniers nog vele malen groter zal worden als de verhuizing naar Zeeland doorgaat.

Een deel van de Kamer wil pas op de plaats maken. Voor regeringspartij D66 staat het besluit weer ter discussie. De PVV’er Emiel van Dijk wil ‘serieus onderzoek’ of het onderkomen in Doorn kan worden opgeknapt. ­Isabelle Diks (GroenLinks) wil een pauze in het aanbestedingsproces van de nieuwe kazerne.

claims

‘Dit proces stoppen kan zomaar niet’, aldus Visser. Stoppen zal leiden tot claims van tientallen miljoenen euro’s en lost het probleem van de huisvesting volgens haar niet op. Er werd gekozen om Doorn te verlaten, omdat het daar te klein is en er geen mogelijkheden tot uitbreiding zouden zijn.

De bewindsvrouw gaat op zoek naar oplossingen. Zo worden de faciliteiten voor de nieuwe kazerne nog eens onder de loep genomen. Volgens de mariniers worden op dat terrein niet alle beloftes nagekomen. Visser praat al met Zeeland over meer oefen­terreinen.

Verder onderzoekt Defensie nog waarom momenteel meer mariniers dan verwacht het korps verlaten. Dat baart Visser ook zorgen. Op verzoek van de Kamer krijgt die ook nog eens een overzicht van het ‘financiële plaatje’ van de nieuwe kazerne, die begin 2022 in gebruik moet worden genomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

‘Je zou denken dat ik sta te springen om landbouwminister te worden, maar het lijkt me een hondenbaan’, zegt BBB-Kamerlid Cor Pierik

Cor Pierik kreeg kanker, nu is hij BBB-Kamerlid. 'Ik zie Gods creatie in de natuur'

Als voormalig hobbyboer Cor Pierik door zijn keukenraam in Genemuiden kijkt, geniet hij al mediterend van de natuur. Twee jaar geleden hoorde hij zijn eigen doodvonnis, nu komt hij namens BBB op voor de boeren.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’