Luister naar

Brede steun voor plan EU-opvang in Noord-Afrika

Nieuws
Premier Rutte heeft de steun van bijna de hele Tweede Kamer als hij zondag aanschuift bij de ingelaste migratietop in Brussel. Want de Europese plannen, hoe vaag ook, sluiten aan bij de Nederlandse wens: migranten opvangen in Afrika.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00

Den Haag

Wat precies de inzet wordt van die migratietop, is moeilijk te zeggen. De Europese plannen zijn nog zeer vaag en soms zelfs niet meer dan ‘geruchten’, beaamde Rutte. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel): ‘Sommige plannen zijn slechts ideeën die in één of twee zinnen gelanceerd worden, zonder enige uitwerking.’ En dus hebben de bewindslieden in het spoeddebat met de Tweede Kamer alle ruimte om de Nederlandse wensen op te noemen.

Die wensen komen neer op het bekende standpunt dat migranten vooral ‘in de regio’ (lees: Noord-Afrika) moeten worden opgevangen. Tunesië, Algerije en Egypte worden vaak genoemd. Officiële gesprekken worden er echter niet gevoerd, laat staan dat er al landen veilig verklaard zijn om er vluchtelingen ‘een beetje fatsoenlijk op te vangen’, zoals Rutte het uitdrukt.

In het ideale geval worden mensen al in Noord-Afrika geselecteerd, waarna de economische migranten worden teruggestuurd. De ‘echte vluchtelingen’ worden opgevangen en naar Europa vervoerd als het gastland het aantal migranten niet meer aankan.

gemeengoed

In de Tweede Kamer zijn bijna alle partijen er inmiddels van overtuigd dat zo’n systeem een kans moet krijgen. Ruim twee jaar geleden, toen het vorige kabinet soortgelijke afspraken met Turkije maakte, klonken er nog veel bezwaren. Nu hebben alleen DENK, de Partij voor de Dieren en GroenLinks er nog om inhoudelijke redenen moeite mee.

‘U spartelt in uw eentje’, sneert D66-leider Alexander Pechtold richting Bram van Ojik (GroenLinks), nadat die betoogd had dat vluchtelingen niet moeten worden teruggestuurd naar opvangkampen in Afrika. ‘Dan sta je hier met je principiële superioriteit, maar je koopt er niets voor.’

‘Ik heb grote vragen over de wenselijkheid, haalbaarheid en de juridische onderbouwing van deze plannen’, aldus Van Ojik. ‘En ik vind het echt pijnlijk dat ik hier alleen sta. Maar dat je geen medestanders hebt, betekent niet dat je verkeerd zit.’

Van verreweg de meeste partijen mag Rutte dus gaan praten over opvangkampen in Afrika – al bepaalde de Kamer ook dat het resultaat van de gesprekken aan het parlement moet worden voorgelegd. Door een stem van coalitiepartij ChristenUnie kwam de oppositie aan een meerderheid voor dit voorstel.

Na het debat wil Rutte ‘geen percentage plakken’ op de succeskansen van de topontmoeting. Hij tempert de verwachtingen aanzienlijk. Een concrete oplossing, zoals opvang in de regio, zal er zondag zeker niet liggen. ‘Misschien kunnen we afspreken dat we het wíllen.’

Zie ook: "Laat Nederland schip maar opvangen"

opvang buiten EU

EU-president Donald Tusk heeft deze week een nieuw migratievoorstel gelanceerd. Zijn plan gaat uit van betere grenscontroles, gelijktrekken van Europees asielbeleid en het verplaatsen van asielzoekerscentra naar buiten de EU. Italië en Griekenland krijgen wel hulp aangeboden bij de opvang en registratie van asielzoekers, maar er wordt niet gerept over het herverdelen van asielzoekers. Het voorstel om migranten van zee terug te brengen naar opvangcentra in Noord-Afrika wordt door de meeste Europese landen omarmd, maar is uiterst onzeker. ‘Er is hierover nog niet concreet gesproken met landen in Noord-Afrika’, zo bevestigde Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos donderdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.

Partijleider Frans Timmermans op het congres van GroenLinks en PvdA: ‘We laten niemand los, dat is ons verhaal.’

Timmermans wil links blok grootste maken: 'Voorkomen dat Wilders aan de knoppen van de macht komt'

‘Wij hebben elkaar nodig’, zegt Frans Timmermans zaterdag met luide stem voor een bomvol ledencongres van GroenLinks-PvdA. Honderden leden zijn bijeen om te stemmen over nauwere samenwerking.

Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.