Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Een snellere vetverbranding, een energiepiek, een opgejaagd gevoel…wat doet koffie met je?

Een snellere vetverbranding, een energiepiek, een opgejaagd gevoel…wat doet koffie met je?
Beeld Pexels

Minstens 2 kopjes per dag, voor heel wat Belgen zelfs meer: koffie schudt je wakker, hoort bij een werkdag, verwarmt of troost je. Maar wat zijn de effecten van dat zwarte goud op je lichaam?

Koffie zorgt voor…

...een betere focus
Al na enkele minuten komt er cafeïne in je bloed terecht. Hoe lang die concentratie in je bloed blijft, hangt van persoon tot persoon af. Bij de ene neemt dat na een uur al af, bij de andere blijft de cafeïne tot 12 uur in het bloed. Alleszins ben je gedurende een korte periode – doorgaans een uur - alerter, meer geconcentreerd en presteer je wellicht beter.

...een snellere vetverbranding
Ooit stond cafeïne op de officiële dopinglijst, intussen wordt koffie getolereerd maar het is dus wel duidelijk dat het sportprestaties kan verbeteren. Bovendien versnelt door de vrijgekomen stresshormonen je stofwisseling en ga je dus sneller vet verbranden. Een kopje koffie voor het sporten is dus geen slecht idee…

...een goed humeur
En dat komt doordat koffie de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en dopamine bevordert.

...een gezondere oude dag
Zoveel kopjes koffie, zoveel wetenschappelijke onderzoeken die elkaar bevestigen maar ook tegenspreken. Waar eensgezindheid over lijkt te zijn, is dat koffiedrinkers (zo’n drie tot zes kopjes per dag) duidelijk minder aan de ziekte van Parkinson of alzheimer lijden. Ook ouderdomsdiabetes komt minder vaak bij deze groep mensen voor. Lange tijd dacht men dat de stimulerende cafeïne hart- en vaatziekten in de hand werkte, maar recente onderzoeken spreken dat tegen. Het lijkt er zelfs op dat koffie een licht beschermende werking heeft.

...een energiepiek
Het stimulerende effect van koffie is wel duidelijk: gedurende een uur ben je high on energy.
Straf weetje: het duurt zo’n vijf uur alvorens de cafeïne echt helemaal uit je lichaam verdwenen is. Drink je in de vooravond of bijvoorbeeld ’s avonds na een diner op restaurant nog een kopje koffie, dan kan het wel eens lastig worden om in slaap te vallen.

Maar koffie zorgt ook hiervoor…

...een energiedip
Na de piek volgt onvermijdelijk de dip eens het effect van de cafeïne is uitgewerkt. Dan maar een nieuw kopje koffie? Beter niet: haal je energie liever uit een voedzame snack.

...een opgejaagd gevoel
Door de cafeïne gaan je hersenen meer adrenaline en cortisol aanmaken, ook wel stresshormonen genoemd. Die zorgen voor dat opgejaagd gevoel. Bovendien gaat je hartslag omlaag, maar stijgt je bloeddruk.

...meer toiletbezoeken
Koffie werkt vochtafdrijvend, waardoor je meer urine gaat produceren. En dat niet alleen: ook je darmen worden actiever, vaak meteen al na het drinken van een kopje koffie…

...kans op hoofdpijn
Te veel koffie maar ook een paar dagen geen koffie kan voor hoofdpijn zorgen. Ben je een stevige koffiedrinker en las je een pauze in? Dan mis je sowieso je dagelijkse hoeveelheid cafeïne wat tot prikkelbaarheid en vermoeidheid kan leiden.

...meer stress
Onrust in je lichaam? Bibberhanden? Een tikje nerveus? Misschien zelfs hartkloppingen? Een kopje koffie te veel zal niet meer stimuleren, maar zorgt ervoor dat je lichaam gaat overreageren.

Kortom… koffie: ja of nee?
Tuurlijk wel: koffie wordt niet voor niets het zwarte goud genoemd. Maar omdat het een stimulerend middel is, hou je het beter bij zo’n drie à vier kopjes per dag.

Elke koffiedrinker z’n ideale koffiemachine
Vier kopjes per dag of eentje nu en dan? Een simpele zwarte koffie of een espresso met een lekker laagje schuimige sojamelk? Zelf bonen malen of snel en lekker met pads? In een paar klikken weet jij welke koffiemachine perfect bij jou past. Doe 
hier de test!

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel