© ATV

Ze waren “klaar om de honden te bevechten”: terreurcel die het op Bart De Wever gemunt had, riskeert tot vijftien jaar cel

Vijf personen die ervan verdacht worden een aanslag op Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te hebben beraamd, zijn voor de rechtbank verschenen. Het federaal parket eiste straffen tot vijftien jaar cel voor poging tot terroristische moord. Spilfiguur is Antwerpenaar Elias E.A. (21), die op zoek ging naar wapens.

Sam Reyntjens

Elias E.A. kwam vorig jaar in het vizier van de speurders. Ze vernamen dat hij zich op sociale media bediende van het alias ‘Ilias_al_Belgiki’ en dat hij daar propaganda voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) verspreidde. De federale gerechtelijke politie (FGP) kon snel een groep rond E.A. in beeld brengen. De verdachten hadden contact via Telegram, Snapchat en Instagram en hadden ook fysieke ontmoetingen.

Tijdens het onderzoek bleek al snel dat E.A. niet alleen salafistisch jihadistisch gedachtegoed verspreidde, maar dat hij ook een aanslag wilde plegen. Hij had het onder meer over “het bevechten van de honden” en sprak over het aanvallen van politie of een politiekantoor.

Het meest concreet werden volgens het federaal parket de plannen om Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) te vermoorden. Daarvoor ging E.A. op zoek naar een oorlogswapen van het type AK-47 (kalasjnikov) en twee laders met vijftig kogels. Die zoektocht kwam eind maart 2023 in een stroomversnelling. Een door de politie ingezette undercoveragent raakte via berichtendienst Telegram in contact met E.A. Nietsvermoedend sprak E.A. tegen undercoveragent ‘Sayfullah’ over de wapens en stuurde hij een foto van De Wever door. De moord op De Wever zou na de ramadan plaatsvinden, midden april 2023. Voor de wapens – hij wilde ook twee pistolen – en munitie zou E.A. 2.200 euro betalen. Omdat de plannen concreet leken te zijn, kwam de politie tussen.

Echtgenote

“Er is geen twijfel over de bedoeling van de daden”, aldus de procureur. Zonder tussenkomst van de politie zou er een terroristische moordpoging op De Wever gepleegd zijn, stelt het parket. Die zou uitgevoerd worden door E.A. en Sebastian B. uit Eupen, vandaag allebei 21 jaar jong. B. was als minderjarige al eerder betrokken bij terreurplannen in Verviers, toen was een politiekantoor het vermeende doelwit.

Antwerpenaar E.A. wordt als leider van een terroristische groepering gezien: tegen hem vorderde de procureur vijftien jaar gevangenis. Omdat E.A. in de gevangenis een tekening maakte waarop de onderzoeksrechter onthoofd werd, vorderde het parket nog drie maanden cel extra wegens bedreigingen.

Vier anderen worden samen met hem vervolgd voor de poging tot terroristische moord en deelname aan een terroristische groep. Ze waren volgens het parket op de hoogte van de plannen en gaven ondersteuning door het adres van De Wever door te sturen of door E.A. aan te moedigen. Een van hen is de religieuze echtgenote van E.A., Vanessa B. (24) uit Molenbeek. Zij riskeert acht jaar cel. Sebastian B. hoorde twaalf jaar cel vorderen, net als Antwerpenaar Harun C. (36), de religieuze inspirator van E.A. Jihad E.H. (21), die het adres van De Wever doorstuurde, riskeert acht jaar cel. Een zesde man wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat. Tegen hem werd vijf jaar gevorderd.

“Emotionele periode”

Spilfiguur Elias E.A. werd woensdag bijgestaan door advocaat Wim Wagemakers, die vroeg de rechtbank om een straf met probatie-uitstel op te leggen. Een van die voorwaarden zou dan het verderzetten van zijn deradicalisering zijn. Volgens Wagemakers was er geen gestructureerde groep en was E.A. al zeker geen leidinggevend figuur. “Nergens blijkt dat hij instructies gaf. Het was beklaagde Harun C. die hem aanmaande de chatgroep te maken. Volgens het parket zou mijn cliënt de aanslag zelf gaan plegen, dat is toch geen gedrag van een kopstuk?”

“Ik zat in een emotionele periode en had veel frustraties. Door het dossier te bekijken besef ik dat fout bezig was maar ik had nooit de intentie geweld te plegen”

Elias E.A.

Beschuldigde

Volgens Wagemakers was er ook geen moordpoging en ging het hoogstens om voorbereidende handelingen. E.A. zelf uitte zijn spijt voor wat hij “stomme uitspraken” noemt. “Ik zat in een emotionele periode en had veel frustraties. Door het dossier te bekijken besef ik dat fout bezig was maar ik had nooit de intentie geweld te plegen.”

De andere verdachten vroegen alle vijf de vrijspraak. Ze zeiden niet op de hoogte te zijn geweest van de vermeende plannen. Sebastian B. zegt niet “de broeder van Verviers” uit het dossier te zijn. “Hij weet amper wie de burgemeester van Eupen is, laat staat die van Antwerpen”, zei zijn advocaat Brecht Horsten.

Uitspraak op 5 juni.

LEES OOK. Verijdelde aanslag had Bart De Wever als doelwit: geradicaliseerde moslimjongeren hadden plannen om burgemeester te vermoorden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen