Tweelingen Yannis en Alexia (8) zijn jarig, maar cadeaus willen ze niet

© Ward Bosmans

Woensdag viert de Mechelse tweeling Yannis en Alexia Lebbink hun achtste verjaardag met een leuk feestje voor al hun vrienden. In de uitnodiging die ze daarvoor stuurden vroegen ze expliciet om geen cadeaus mee te brengen, maar eventueel wel een centje. Met dat geld willen Yannis en Alexia kinderen steunen die het moeilijk hebben.

Ward Bosmans

Alexia en Yannis spelen hockey bij de U8 van de Vrijbroek Hockeyclub Mechelen. Daarom organiseren ze op 20 juni voor al hun vriendjes een hockeyfeestje. “Ik hoop dat enkele kinderen het zo leuk vinden dat ze bij onze ploeg willen komen spelen”, zegt Yannis. “We staan dan wel op de tweede plaats in de rangschikking maar we kunnen nog wel wat spelers gebruiken.” In de uitnodiging die hij samen met zijn zus Alexia naar hun vriendjes stuurde, stond een ongebruikelijk verzoek. In plaats van een cadeautje te krijgen geven ze de voorkeur aan een gift. De opbrengst willen ze integraal schenken aan de Mechelse vzw Prinses Harte die kleurrijke ridders- en prinsessenpakketten ontwikkelt, om het leven van kinderen die worden opgenomen in het ziekenhuis, een beetje aangenamer te maken. “Ik zag samen met mijn broer op televisie een reportage over zieke kinderen. We vonden het zo triestig dat we meteen besloten om hen te helpen”, vertelt Alexia. “We schonken al een deel van ons speelgoed aan de kinderen en nu willen we hen ook op deze manier steunen.”

De tweeling vindt het niet erg dat ze nu minder cadeautjes zullen krijgen. “We hebben al speelgoed genoeg en we krijgen nog wel iets van onze ouders en grootouders. We hopen dat we met het geld dat we van onze vrienden krijgen Prinses Harte kunnen steunen.”

Afwachtende reacties

De reactie van de kameraadjes op hun opmerkelijke oproep was een beetje afwachtend. “Ze snapten het niet zo goed. We moesten uitleggen waarom we dat deden. Voorlopig zijn ze niet meteen van plan om ons voorbeeld te volgen”, klinkt het bij Yannis. Toch is dat het signaal dat de tweeling wil geven. Hun papa rekende uit dat wanneer ieder kind uit de klas van Yannis en Alexia hetzelfde zou doen, en telkens een bedrag van twee euro zou schenken, je op een schooljaar 2.100 euro zou kunnen schenken aan goede doelen. Stel dat alle kinderen uit alle klassen van alle Mechelse scholen het voorbeeld van Yannis en Alexia zouden volgen, dan gaat het over tienduizenden euro’s.

Toen ze de andere ouders erover aanspraken, vonden die dat trouwens een schitterend idee. Voorlopig is het echter enkel bij het idee gebleven en werden de feestjes nog altijd op een traditionele manier gevierd. Alexia en Yannis hopen dat volgend schooljaar meer van hun vriendjes hun voorbeeld zullen volgen. “Zelfs al gaat het maar om twee euro. Het zou een grote glimlach kunnen toveren op de gezichten van vele zieke kinderen die het veel minder goed hebben dan wij. Dat zou van Mechelen pas een echte kinderstad maken”, besluiten Yannis en Alexia.