“Juncker heeft me gezegd dat er geen probleem is”: Charles Michel ontkent kritiek op Belgische begroting

© AFP

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft premier Charles Michel op de Europese top gezegd dat er geen probleem is met de Belgische begroting. Dat heeft de eerste minister gezegd nadat De Tijd bericht had dat België eerstdaags een kritische brief van de Europese Commissie over de begroting zou ontvangen. Daarin wordt ons land vergeleken met landen als Italië en Spanje.

Michel en Juncker vertoeven allebei op de Europese top die momenteel in Brussel plaatsvindt. “Hij (Juncker, nvdr.) heeft mij letterlijk gezegd: Zeg aan de Belgische pers dat er geen probleem met België is”, aldus Michel, die de berichtgeving over de Belgische begroting als “fake news” afwimpelde.

De krant De Tijd had donderdagochtend gemeld dat de Commissie eerstdaags een brief naar België zal sturen omdat de ontwerpbegroting voor 2019 niet voldoet. Ons land zou net als Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk tot het selecte clubje behoren dat zo’n reprimande krijgt.

“Dit is een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over onze strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie”, nuanceerde Michel. De premier erkent dat België nog budgettaire vooruitgang moet boeken, maar de regering heeft al “veel inspanningen geleverd” en er tegelijkertijd voor gekozen om de belastingen te verlagen en de economie meer zuurstof te geven. “En dat werkt. Kijk naar ons resultaat wat jobcreatie en investeringen betreft”, betoogde Michel.

Structureel tekort

Volgens de Europese begrotingsregels moet België het structurele tekort jaarlijks met 0,6 procent verminderen, maar ons land doet een inspanning van slechts 0,2 procent. De regering, die begin deze week haar ontwerpbegroting voor volgend jaar indiende bij de Commissie, roept daarvoor een flexibiliteitsclausule in die lichte afwijkingen van het traject toestaat als er voldoende structurele hervormingen worden doorgevoerd.

“Dat is conform met de klassieke mogelijkheden op Europees niveau”, stelt Michel. “Er is ruimte voor dialoog en dat is logisch. Het is nodig om rekening te houden met alle omstandigheden, en om rekening te houden met het feit dat België een land is dat fundamentele structurele hervormingen heeft doorgevoerd.” Extra besparingen vraagt de Commissie op dit moment niet, aldus de eerste minister.

Eind november

De Commissie beoordeelt momenteel de ontwerpbegrotingen van alle eurolanden. Tegen eind november velt ze haar eindoordeel, maar ze kan intussen consultaties opstarten met de betrokken regeringen. In het slechtste geval kan de Commissie tegen eind oktober een negatief advies geven. Dan wordt de betrokken lidstaat verplicht om binnen de drie weken een aangepast ontwerp in te leveren.

Het is een scenario dat mogelijk Italië treft. De regering van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging wil het nominaal tekort in 2019 laten stijgen tot 2,4 procent, terwijl eerder met de Commissie was afgesproken om dat tekort in te dijken tot 0,8 procent. Elke vergelijking met Italië vindt premier Michel dan ook “absurd”.

De strakke Europese begrotingscontrole is een gevolg van de Griekse financiële crisis en de daaropvolgende eurocrisis. Donderdagmiddag tijdens de afsluitende lunch van de Europese top bespreken de regeringsleiders hoe ze de eurozone verder zouden kunnen versterken. Waarnemers vrezen dat de Italiaanse plannen, die ook de financiële markten verontrusten, een nog grotere rem zullen zetten op de slabakkende onderhandelingen over meer financiële solidariteit onder de eurolanden.

“Beschamend”

Economen en begrotingsspecialisten zijn ondertussen niet mals voor de regering-Michel. Volgens Geert Noels is het nu het moment om ons tekort terug te dringen. “De rente staat laag en de economie draait goed. Als je nu bespaart, heeft dat nauwelijks impact. Als het slecht gaat, is het vernietigend voor de koopkracht.”

Noels noemt het beschamend dat België ons bij de ‘Club Med-landen’ schaart. “Het nieuwste rapport van het World Economic Forum geeft ook aan dat we qua concurrentiekracht enorm slecht scoren (ons land zakt van plaats 19 naar 21, nvdr.). De malaise zit diep.”

“Van de pot gerukt”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet opgezet met de Europese reprimande. Onder meer de vergelijking met landen als Italië, Spanje en Portugal is volgens de minister “van de pot gerukt”. “Dat zijn landen die flirten met de 3 procentnorm wat het begrotingstekort betreft, of er soms zelfs over zitten. Bovendien zitten zij allemaal in een trend van stijgende overheidsschuld, bij ons daalt die”, aldus de minister in De Ochtend op Radio 1. “De Commissie maakt één zak van landen die niet in één zak thuishoren, en vooral België niet.”

Zolang de begroting niet in evenwicht is, moet België die elk jaar met 0,6 procentpunt gezonder maken. Voor 2019 doet België een inspanning van 0,2 procentpunt, te weinig dus. “Maar in 2017 hebben we veel meer gedaan dan wat was gevraagd”, zegt Van Overtveldt. “Bovendien heeft de commissie zelf flexibiliteit in het leven geroepen: als er structurele hervormingen zijn, bij ons bijvoorbeeld de tax shift, en voldoende investeringen, dan is afwijking mogelijk.”

De minister wil met Europa “nog een heel hartig woordje spreken” over de beoordeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen