Luister naar

Staatszender Noord-Korea ondergaat make-over

Nieuws
Het nieuwsprogramma van de Noord-Koreaanse staatszender Korean Central Television (KCTV) krijgt een nieuwe uitstraling. Het land wil moderner overkomen.
dinsdag 26 maart 2019 om 13:19

Pyongyang

Wie kijkt naar het Noord-Koreaanse journaal, ziet plotseling een jonge, vrouwelijke presentator in een nieuwe studio.

Op de achtergrond is moderne technologie te zien. De presentator leest het nieuws voor, dat wordt geïllustreerd met computergraphics en beelden van drones. Een groot verschil met de voorgaande uitstraling van het nieuwsprogramma. Toen keek het publiek naar een mannelijke presentator in een zwart pak of een vrouwelijke met een afgemeten stem, tegen een nietszeggende achtergrond. Van moderne technologie, zoals graphics, was eerder geen sprake. Op de nieuwe achtergrond van de studio wordt de controlekamer van KCTV in beeld gebracht. Daar staat nieuwe apparatuur, geschonken door de Chinese staatsomroep.

De ‘make-over’ van de zender zou te maken kunnen hebben met de toegenomen invloed en beschikbaarheid van buitenlandse media in Noord-Korea, meldt Noord-Koreakenner Martyn Williams op zijn blog North Korea Tech, over de technologische ontwikkelingen in het land. ‘Films en tv-programma’s uit het buitenland hebben de markt de afgelopen tien jaar overspoeld. Die worden nu door velen bekeken.’ Nu inwoners gewend raken aan moderne productie en technologie, moet de Noord-Koreaanse staatstelevisie wel meebewegen, zegt hij.

Vorige maand zond KCTV opmerkelijk snel de ontmoeting tussen Kim Jong-un en president Donald Trump uit. ‘De omroep deed dat nog dezelfde dag, wat uitzonderlijk snel is voor het staatsmedium’, meldt Williams. Hij vermoedt dat de overheid druk ervoer, omdat op dat moment de hele wereld keek naar Noord-Korea.

Hoewel de nieuwe beelden het programma aantrekkelijker maken voor kijkers, blijft de inhoud van de overheidspropaganda onveranderd. Prestaties van leider Kim Jong-un en de industriële productie van het land worden nog steeds opgehemeld. Het werk van individuele arbeiders komt daardoor vaker in beeld. ‘Doel van president Kim Jong-un is om werknemers te pushen om economische groei te bereiken.’

De exacte reden voor verandering is niet bekend. De nieuwe stijl wordt bovendien niet consequent gebruikt. Enkele dagen na de ‘nieuwe’ uitzending zag KCTV er weer uit zoals vanouds. Maar volgens Williams zullen kijkers de nieuwe stijl vaker zien terugkomen, omdat er volgens hem veel energie in is gestoken. <

‘teken van hoop’ voor dialoog korea’s

Drie dagen nadat Noord-Korea zijn delegatie had teruggehaald, heeft het regime een deel van zijn personeel weer laten werken in een inter-Koreaans verbindingskantoor. Deze werkplek in de stad Kaesong werd vorig jaar geopend als een contactkanaal tussen de twee Korea’s. Het Noord-Koreaanse regime trok het personeel terug zonder uitleg. Analisten menen dat het te maken heeft met de vastgelopen onderhandelingen over de denuclearisering. Noord-Korea zou door de actie druk uitoefenen op zijn zuiderbuur, zodat die de Verenigde Staten oproept de eisen in de onderhandelingen te verlagen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft inmiddels aangekondigd dat nieuwe sancties tegen Pyongyang worden ingetrokken.

Kaesong ligt in Noord-Korea dicht bij de grens met Zuid-Korea. Vanuit deze stad worden humanitaire projecten voor Noord-Korea gepland, vertelt priester en missionaris Gerard Hammond aan persbureau Asia News. Hij noemt de terugkeer van de werknemers ‘een teken van hoop’ voor het oppakken van de dialoog. In april zal hij een humanitaire missie in het noorden leiden. Samen met vijf andere priesters, verbonden aan de christelijke hulporganisatie Eugene Bell Foundation, zorgt hij zo voor 2000 tuberculosepatiënten in Noord-Korea.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.