© marc peeters

Eigenaar doet afstand van gezonken binnenschip op Albertkanaal, berging kan week in beslag nemen

Het is nog niet duidelijk wanneer de berging van het gezonken binnenschip Dandia van start gaat. “De eigenaar heeft eind vorige week beslist om afstand te doen van het schip”, weet Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg.

Marc Peeters

Deze beslissing heeft vooral belangrijke juridische gevolgen. “Als De Vlaamse Waterweg moeten we nu zelf de berging van het scheepswrak gaan organiseren”, zegt Danckaerts. “Een en ander moet juridisch nog correct uitgeklaard en doorgesproken worden. Vandaar dat de oorspronkelijke timing om vorige week vrijdag een bergingsfirma aan te duiden niet werd gehaald. Maandagmorgen is dit dossier eerste werk. Bedoeling is zo snel mogelijk knopen door te hakken.”

Voor zover bekend hebben drie bergingsfirma’s die zo’n klus aankunnen een prijsofferte ingediend. Bij onder meer Daen Service uit het Nederlandse Klundert werd de voorbije dagen tevergeefs gewacht op een telefoontje. “We kunnen enkel afwachten”, zegt projectingenieur Joop Van den Ende. “Het specifieke aan deze situatie is dat er een halve dag na het incident alweer scheepvaartverkeer mogelijk was. Dan is er veel ruimte om over de situatie na te denken. Als het schip dwars op het kanaal had gelegen en er geen enkel schip kon passeren zou de berging onder druk van grote economische schade meteen uitgevoerd zijn en was dit debat voor achteraf.”

Bovenkant

Volgens de gegevens waarover Van den Ende beschikt is de Dandia vooral aan de bovenkant beschadigd. Het binnenschip met bouwjaar 1963 werd vorige week dinsdag, na de frontale botsing met een veel groter duwvaartschip de dieperik in geduwd. “Als eigenaar moet je de kost van het opknappen van het schip, uiteraard gaan afwegen tegenover de waarde ervan.”

Langs de kade in Herentals moeten dijkwachters vanaf vanmorgen opnieuw het scheepvaartverkeer beurtelings laten passeren. Om niet constant in weer en wind te moeten staan is daarvoor een voertuig met werfcontainer ter plaatse gebracht. Het gezonken schip lokte de voorbije dagen, vooral onder impuls van de najaarszon regelmatig toeschouwers. Ook de familie Van Grieken uit Vorselaar kwam even langs, gewapend met fototoestel. “Je wil dat toch ook wel eens zelf zien”, klinkt het terwijl één van de kids een foto van het schip in betere dage opzoekt op het internet. “Het is toch wel een vrij groot schip. Nu zie je alleen nog maar de stuurhut en het achterdek. Het is wat moeilijk om voor te stellen dat er zoveel onder water zit.”

Wegpompen

Wat verderop denken Paul Wynants en Gust Vermeulen al aan de berging. “Ik vind het allereerst heel erg voor de schipper”, zegt Paul. “Je leeft op zo’n schip, dan is er het ongeval en in een mum van tijd ligt het op de bodem van het kanaal.“ Wynants vermoedt dat er straks wordt begonnen met het wegpompen van de lading. “Veel hangt natuurlijk af van de schade. Als het schip lichter wordt en nog kan drijven, kan dit de berging eenvoudiger maken.” Volgens de eerste schattingen zou de volledig berging van het schip een week in beslag nemen.