Oorlog in Gaza

Honderdtal studenten bezet gebouw UGent: “Het zal niet zo uit de hand lopen als in de VS”

Een groep van naar schatting een honderdtal studenten heeft zoals aangekondigd ‘een gebouw’ van de UGent deels bezet: het werd de hal van het Universiteitsforum, beter bekend als ‘de ufo’. Ze willen er zeker tot woensdag blijven.

Amber Janssens/wle

De actie in het gebouw vlak bij de Vooruit verloopt vreedzaam. De bezetters, zowel Nederlandstaligen als Engelstaligen, hebben een twintigtal tentjes opgesteld, en er zijn vlaggen en posters opgehangen.

Er wordt gezongen en er worden leuzen gescandeerd: er zijn zowel pro-Palestijnse als klimaatslogans te horen. Zo roepen ze “UGent you can’t hide you’re supporting genocide”, “From the river to the sea” maar ook “What do we want? Climate justice. When do we want it? Now”.

De studenten richten zich in de slogans ook rechtstreeks tot de rector: “Rik VDW (Van de Walle, red.), we are here”. Ze eisen dat de onderwijsinstelling alle samenwerkingen met Israëlische universiteiten stopt.

“Vertrouwen in UGent”

Een van de deelnemers is Esther (24), een derdejaarsstudente Arabistiek die liever niet met haar echte naam in de krant komt. Zij zette haar blauwe tent op in de hal, tegen de ramen van het ufo-gebouw. In de loop van de dag zullen nog drie vrienden van haar richting zich bij haar aansluiten. Ze is van plan om tot het einde van de bezetting te blijven. “Je weet natuurlijk niet of ze ons kamp opbreken, maar ik vermoed van niet. Op dat vlak heb ik veel vertrouwen in de UGent en de politie, het zal hier niet zover komen als in de VS.”

© Kristof Vadino

Filosofiestudente Ellen De Meuter (18) en een vriendin hebben, in tegenstelling tot veel anderen, geen slaapmatje of trekkersrugzak mee. “Maar straks ga ik naar mijn kot om een dekentje te halen”, zegt ze. Ze is van plan om te blijven tot dinsdag. Dan gaat ze weg omdat ze een test heeft en een verjaardagsfeestje van haar nichtje. Ondanks haar verplichtingen wilde ze sowieso wel meedoen, “want dit is een duidelijk signaal dat de UGent niet kan negeren”.

Steun van personeel

Dit weekend bleek dat ook een honderdtal personeelsleden van de UGent de actie steunt. In een open brief verzetten de medewerkers zich tegen de “achterdeurpolitiek” bij de Gentse universiteit en de “repressieve dreigementen” die geuit werden tegenover de actievoerders. “Dat de rector deze moedige studenten eerst negeert en vervolgens afdreigt, druist in tegen alles waar onze universiteit voor zou moeten staan”, luidt het.