Leger

Nederlandse militair gewond na misgelopen parachutesprong in Diest

Themabeeld.© belga

Tijdens een springoefening in Diest zijn twee militairen van het Nederlandse leger neergestort nadat hun parachutes in elkaar verstrengeld zijn geraakt. Een van de parachutisten raakte lichtgewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Geike Put

In Diest zijn twee parachutisten van het Nederlandse leger neergestort nadat hun parachutes in elkaar verwikkeld zijn geraakt. Het ongeluk vond plaats rond 11.00 uur tijdens een springoefening boven het Trainingscentrum voor Parachutisten in de deelgemeente Schaffen. Volgens het openbaar ministerie in Leuven liep een van de militairen, een man geboren in 2002, lichte verwondingen op. De andere parachutist kwam er zo goed als ongedeerd vanaf.

“Er werd eerst een testsprong uitgevoerd om de omstandigheden te evalueren en die verliep zonder problemen”, aldus burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). “Meteen na het begin van de officiële oefening raakten de parachutisten verstrengeld. Ze hebben beiden hun reserveparachute opengetrokken, waarvan een meteen opende en de andere pas later tijdens de val. Ze zijn dus met een behoorlijke snelheid op de grond beland. Het gewonde slachtoffer werd onmiddellijk overgebracht naar het UZ Gasthuisberg in Leuven.”

Het onderzoek en de opvolging zijn in handen van de Nederlandse defensie. “Bij parachutespringen bestaat altijd het risico op ongelukken en dat moet zo veel mogelijk vermeden worden”, aldus Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel, in De Telegraaf. “Er moet een goede evaluatie plaatsvinden om te zien wat er is gebeurd en om te bekijken of procedures aangepast moeten worden.”