Foto: Science Photo Library

Al 16 meldingen na nieuws van vruchtbaarheidsarts in Brussel die sperma van studenten "misbruikte"

De vzw Donorkinderen kreeg de voorbije week 16 meldingen na het nieuws over de fertiliteitsarts in Brussel die het sperma van studenten misbruikte voor de verwekking van donorkinderen. De organisatie hoopt ook snel aan tafel te zitten met de VUB en het UZ Brussel.

Vorige week raakte bekend dat fertiliteitsarts Robert Schoysman, destijds verbonden aan het UZ Brussel en professor aan de VUB, minstens twee donorkinderen had verwekt door zonder toestemming sperma te gebruiken van een man die zaad had afgestaan onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. De arts zou ook tijdens zijn lessen actief spermadonoren hebben geronseld. 

De zaak kwam toevallig aan het licht nadat een 45-jarige Limburger via een DNA-databank op zoek was gegaan naar zijn biologische vader, en die daar ook terugvond. De vzw Donorkinderen vreesde dan ook dat deze zaak slechts het topje van de ijsberg was en lanceerde een oproep aan oud-studenten en voormalige patiënten van de fertiliteitsarts. 

In een week tijd zijn al zestien meldingen binnengelopen, klinkt het vandaag. Het gaat van meldingen van mannen die ooit zaad gedoneerd hebben, over een vrouw die eicellen heeft afgestaan tot donorkinderen die zich afvragen wie hun biologische vader is. 

Donoren, maar ook donorkinderen melden zich

"Onder hen 5 mannen die afzonderlijk van elkaar bevestigden dat ze na een oproep tot deelname aan wetenschappelijk onderzoek sperma hebben afgestaan", aldus voorzitter Steph Raeymaekers. "Periodes van deze donaties liggen tussen 1975 en 1986, de locaties zijn de privépraktijk van fertiliteitarts Robert Schoysman, maar ook het Brusselse UMC Sint-Pieter werd vernoemd."

2 mannen hebben zich gemeld die zaad gedoneerd hadden voor inseminatie. Een van hen wil eventueel contact met potentiële kinderen, de andere heeft geen nood om zijn potentiële kinderen te leren kennen.  

Naast donoren zijn er ook 6 volwassen donorkinderen die zich afvragen of hun biologische ouder zijn zaadcellen bewust heeft gedoneerd of dat hij om de tuin werd geleid door de fertiliteitsarts uit Brussel. Daarom overwegen ze de zoektocht naar hun biologische ouder te starten.  

Eicellen

De vzw werd ook door een vrouw gecontacteerd die begin 2000 bij het AZ Jan Portaels eicellen voor een vriendin had gedoneerd en daarbij werd begeleid door Robert Schoysman. De vrouw vraagt zich nu af of het overschot van haar eicellen mogelijk gebruikt werd om kinderen mee te verwekken. 

Naast donoren hebben ook mensen zich gemeld die informatie over de arts wilden delen. Zo werd er melding gemaakt dat de fertiliteitsarts ook in een OCMW-ziekenhuis had gewerkt en dat hij ooit in de aula een oproep had gedaan om sperma of eicellen te doneren. Er is 1 koppel dat wil benadrukken dat het heel tevreden was over de fertiliteitsarts. 
 

De vzw Donorkinderen heeft intussen ook contact opgenomen met de VUB en het UZ Brussel met de vraag een keer rond de tafel te gaan zitten. "Uiteraard hopen we van harte dat dit nieuwe schandaal zo weinig mogelijk slachtoffers betreft, maar we houden er ook rekening mee dat er nog meer zaken naar boven zullen komen", aldus Steph Raeymaekers.

Oproep vzw Donorkinderen

De organisatie vzw Donorkinderen vraagt oud-studenten van de VUB, ouders die bij de bewuste arts langsgingen en donorkinderen of mensen die aan hun afkomst twijfelen om zich bij hen aan te melden. Dat kan via donorkinderen@gmail.com of via het contactformulier op hun website.

Daarnaast raadt de vzw iedereen die meer informatie over zijn situatie wil aan om een DNA-kit te bestellen en zich te registreren in een internationale DNA-databank, zodat kinderen hun biologische ouders (of omgekeerd) kunnen vinden. 

Meest gelezen