Luister naar

Laten we het woord ‘gehandicapten’ maar nooit meer gebruiken

Nieuws
Mensen met een beperking kunnen lastig woonruimte en werk vinden. Ook de toegang tot openbare ruimtes en gebouwen laat nog te wensen over (ND 2 december). Dat komt doordat de samenleving een beperking heeft.
Arie de Groot
maandag 11 december 2017 om 03:00
Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten.
Laten we het woord ‘gehandicapten’ nooit meer gebruiken. Wij mensen zijn allemáál beperkt. Op de foto: dwarslaesiepatient Ruben de Sain zet de eerste stappen in het exoskelet van de TU Delft. Het ondersteunend robotisch pak is ontwikkeld door een team studenten. anp / Bas Czerwinski

Vorig jaar heeft Nederland eindelijk het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap ondertekend. Onze regering heeft daar meer dan tien jaar over gedaan. Wat zegt dat over onze wijze van denken, over onze visie op mensen? We staan toch bekend als een beschaafd land.

Er zijn mensen die andere mensen in categorieën indelen, zoals ‘hulpbehoevenden’ (het woord alleen al), blinden, dementen, armen, bijstandtrekkers, minderbedeelden, gehandicapten.

Maar als je zo over een ander spreekt, wat zegt dit dan over jezelf? In welke categorie hoor jij dan?

Het categoriseren van mensen is een eenvoudige manier om in plaats van een gelijkwaardige relatie, een afhankelijkheidsrelatie aan te gaan. Er zit iets achter van ‘ik ben beter dan jij’ – meestal onbedoeld.

gerepareerd

Wat zijn de gevolgen van deze manier van denken geweest? Veel groepen zijn van het samenleven uitgesloten, wat dan weer op een aparte manier gerepareerd moet worden. Ze moeten ook veel aandacht vragen voordat er iets aan hun behoeften gedaan wordt. Of er zijn schrijnende situaties ontstaan, die beleidsmakers zichzelf niet zouden aandoen.

Een paar voorbeelden. Het openbaar vervoer is niet voor iedereen toegankelijk. Een ritje waar jij maximaal een halfuur over wilt doen, kost een ander die is aangewezen op speciaal vervoer, wel twee uur. De openbare ruimte heeft allerlei hindernissen voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking, een rolstoel of rollator. Veel dienstverlening is niet ingericht op mensen met gehoorhinder. Mensen in een rolstoel kunnen winkels en horeca niet in of krijgen daar geen hulp. Of er zijn geen toiletten die ze kunnen (of mogen) gebruiken. Er zijn websites die alleen opgezet zijn voor een categorie mensen die deze snel kunnen bedienen.

Bij een sollicitatie wordt soms niet de economische waarde van de denkkracht van de sollicitant gewaardeerd, maar wordt deze vanwege een ergonomische beperking afgewezen.

Het VN-verdrag draait de definitie van beperking om. Het spreekt over ‘de wisselwerking tussen personen met functiebeperkingen en sociale en fysieke drempels die hen belet ten volle, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving’.

De beperking van de samenleving staat vanaf nu centraal. Mensen kunnen een langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking hebben, maar daarnaast ervaren ze ook beperkingen doordat de samenleving niet voor iedereen gelijkwaardig is ingericht.

geen gunst

Het gaat dus over menselijke waardigheid, persoonlijke autonomie, gelijkheid, participatie, toegang tot onderwijs, arbeid, zelfstandig wonen, respect voor verschillen.

Het gaat om niet praten óver mensen met een beperking, maar de samenleving inrichten samen mét hen.

Een inclusieve samenleving is niet langer een gunst, maar een recht. Het gaat niet om wat de samenleving voor hen wil en kan doen, maar om wat ze moet doen. Het gaat om een mensenrecht.

Om dit goed te kunnen uitvoeren moeten we eerst anders tegen onszelf leren aankijken. De ander als een gelijkwaardig mens op gelijk niveau leren zien. Doe je de ander iets aan wat je voor jezelf niet zou wensen?

Er is ook een andere blikrichting nodig: niet langer denken in een medisch model, maar in een sociaal en cultureel model.

De naam van het verdrag stamt nog uit de tijd van oud denken. Laten we het woord ‘gehandicapten’ ook maar nooit meer gebruiken. Sinds de zondeval zijn wij mensen allemaal beperkt. De een draagt een bril, de ander een gehoorapparaat, een derde heeft hulp van een psycholoog. We hebben allemaal een vorm van ondersteuning nodig.

We kennen geen ‘gehandicapten’, maar mensen die een vorm van ondersteuning nodig hebben om volwaardig te participeren. Dat vraagt van ons allemaal om zó naar elkaar en naar onszelf te kijken.

Het gaat niet om mensen met een beperking, maar om mensen die last hebben van een beperking, doordat drempels worden opgeworpen. Het VN-verdrag vraagt om anders denken, anders spreken, anders omgaan en anders doen.

Het VN-verdrag verandert op zichzelf niets. We zullen het zelf, samen, moeten waarmaken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.