Regering schrapt interventies voor wie negatief reisadvies negeert

Egypte krijgt een negatief reisadvies, al wordt er een uitzondering gemaakt voor de regio rond Sharm-el-Sheik.© Chris Bradley

Wie ondanks een negatief advies toch naar een land reist, heeft niet meer de garantie dat een Belgische ambassade zal helpen in geval van nood.

Thierry Goeman

Belgen die in het buitenland een ongeval krijgen of gevangengenomen worden, kunnen normaal rekenen op de hulp van onze lokale ambassade of ons consulaat. Het aantal Belgen dat consulaire bijstand vraagt in het buitenland, stijgt jaar na jaar. Vorig jaar deden 1.077 Belgen een beroep op een Belgische ambassade of Belgisch consulaat in het buitenland. In 2016 waren dat er nog 927, 79 meer dan in 2015.

Om te vermijden dat landgenoten het gevaar zelf opzoeken, in de problemen komen en hulp moeten zoeken, heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) enkele richtlijnen op papier gezet. Reist u naar een gebied waar een gewapend conflict woedt en/of negeert u het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken, dan kan ons land sinds 1 juni hulp weigeren.

Op de website van Buitenlandse Zaken staat een lange lijst van landen met daarbij telkens een advies op maat. In Egypte, bijvoorbeeld, zijn bepaalde regio’s beter te vermijden, net als in Congo en Kenia. Tot voor kort had het negeren van die adviezen geen directe consequenties voor eventuele bijstand bij problemen.

Registreren

‘We willen mensen vooral afschrikken en duidelijk maken dat ze de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken niet zomaar in de wind kunnen slaan’, zegt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Die adviezen worden immers niet zomaar gegeven. ‘Dat wil niet zeggen dat Buitenlandse Zaken landgenoten nooit meer te hulp zal schieten in de betrokken landen’, benadrukt Vanderhasselt. ‘Maar wanneer iemand bijvoorbeeld naar Irak of Syrië vertrekt en daar in de problemen komt, kunnen we niet garanderen dat we hem of haar binnen de kortste keren kunnen weghalen’, zegt hij. ‘Veel hangt natuurlijk af van de reden waarom u naar die landen reisde. Gaat u er om te werken, dan is dat natuurlijk wat anders dan wanneer u gaat om zich aan te sluiten bij een terroristische groepering.’

Buitenlandse Zaken vraagt avontuurlijke reizigers sowieso om zich te registreren via ‘travellers online’. ‘Zo weten we wie waar ongeveer zit’, zegt Vanderhasselt. ‘Dat is vooral nuttig ials er zich problemen voordoen in dat land.’

Landen met een negatief reisadvies

Afghanistan, Algerije, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Egypte, Eritrea, Irak, Jemen, ­Kenia, Libië, Soedan, Mali, ­Mauri­tanië, Niger, Pakistan, ­Somalië, Syrië, Tsjaad, Tunesië. Voor sommige zones, zoals toeristische gebieden in Kenia en de hotelzone rond Sharm-el-Sheikh in Egypte, gelden uitzonderingen.