© DRIES LUYTEN

Aantal bezoeken aan bibliotheken neemt weer toe ondanks digitalisering

De bibliotheek is niet overbodig geworden in onze digitale wereld. Integendeel, mensen gaan vaker en langer naar de bib. En niet alleen voor het lenen van een boek maar ook voor lezingen, een concert of om elkaar te ontmoeten.

maw

Dat is het opvallendste resultaat van het gebruikersonderzoek BIB2018 van de VUB, waaraan 105 bibliotheken en 45.228 Vlamingen en Brusselaars meewerkten.

“Zelfs cd’s nog relevant”

Het is een herhaling van het onderzoek in 2004. Maar toen bestonden YouTube en Spotify nog niet, zelfs de smartphone zou nog drie jaar op zich laten wachten. De vrees dat de bibliotheek haar relevantie zou verliezen in die voortsnellende digitale wereld, bleek evenwel ongegrond.

“Het ontlenen van boeken blijft nog even populair en strips en dvd’s worden meer ontleend dan vroeger. Zelfs cd’s blijven nog relevant”, zeggen onderzoeker Dennis Mathysen en professor Ignace Glorieux van de VUB. “De bib heeft zich op een geslaagde manier heruitgevonden tot een plek waar meer te beleven valt.”

Stilte

Verder blijkt dat een op de vier bibliotheekbezoekers nog altijd vooral belang hecht aan stilte, terwijl zo’n 60% vindt dat de bib een gezellige ontmoetingsplaats mag zijn. Doordat er meer activiteiten worden georganiseerd, brengen de bezoekers er ook meer tijd door. Ze komen vaker (25% wekelijks) en blijven langer. In vergelijking met 2004 blijven dubbel zoveel gebruikers meer dan een uur .