Luister naar

Grens blok aan been voor gemeenten

Nieuws
Als er geen grenzen zouden zijn, zouden Eindhoven, Maastricht en Heerlen tot de tien aantrekkelijkste steden van Nederland behoren.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
woensdag 22 mei 2019 om 03:00
Mensen genieten in Maastricht van een zonnige dag op het terras. De stad zou een stuk aantrekkelijker zijn als er geen grenzen zouden bestaan.
Mensen genieten in Maastricht van een zonnige dag op het terras. De stad zou een stuk aantrekkelijker zijn als er geen grenzen zouden bestaan. anp / Marcel van Hoorn

Enschede

Dat blijkt uit de vijftiende editie van de Atlas voor gemeenten 2019, die vandaag wordt gepresenteerd tijdens een conferentie in de Grote Kerk in Enschede.

In de jaarlijkse rapportage vergelijken onderzoekers op basis van cijfers van onder andere het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vijftig grootste gemeenten van Nederland. Dit gebeurt op vijftig punten op gebied van bijvoorbeeld werk, woonmilieu en bevolkingsontwikkeling. In de atlas wordt elk jaar voor een specifiek thema gekozen. Dit jaar draait het om de vraag welke Nederlandse gemeenten groeien en krimpen.

aantrekkelijke steden

Uit het 254 pagina’s tellende boekwerk blijkt dat – bezien over de afgelopen vijftig jaar – de meest aantrekkelijke steden van nu in de jaren zeventig juist de meeste bevolking verloren.

Utrecht en Amsterdam behoorden toen tot de vijf steden met de meeste bevolkingskrimp en zijn nu de twee meest aantrekkelijke steden van het land. De afgelopen tien jaar is de groei van de aantrekkelijke steden in de Randstad vooral ten koste gegaan van gemeenten in de grensregio’s.

grensregio’s

De vijf steden die het laatste decennium krompen – Roosendaal, Hengelo, Emmen, Sittard-Geleen en Heerlen – liggen zonder uitzondering in die grensregio’s, melden de onderzoekers. Volgens hen komt dat vooral door grensbarrières op de arbeidsmarkt. Hierdoor werkt maximaal 1,2 procent van de werkzame beroepsbevolking in het buitenland. Wanneer deze beperkingen opgeheven zouden worden, zouden met name de steden in Limburg profiteren en tot de meest aantrekkelijke steden van het land behoren. Dat geldt volgens de onderzoekers in mindere mate ook voor de Brabantse, Gelderse en Twentse steden. De grenssteden in het noorden van Nederland, zoals Emmen, zouden hier echter veel minder baat bij hebben, omdat er daar over de grens weinig werk te vinden is.

Tijdens de bijeenkomst in Enschede zullen staatssecretaris Raymond Knops (ministerie van Binnenlandse Zaken) en Coen Teulings (universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht en University of Cambridge) uitgebreid op de bevindingen van de onderzoekers ingaan en speciale aandacht geven aan de positie van grensregio’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De terugverdientijd van de investering in zonnepanelen loopt door alle maatregelen op.

Zijn zonnepanelen nog rendabel? En is het fair dat je nu moet betalen voor teruggeleverde stroom?

Als laatste grote energieleverancier heeft nu ook Essent aangekondigd vanaf 1 juli kosten in rekening te gaan brengen bij huishoudens die elektriciteit terugleveren met zonnepanelen.

Metselrobot aan het werk op een bouwplaats in de Amsterdamse Houthaven.

Bouwen wordt iets minder zwaar met robot die zelf muren metselt

De Nederlandse techstart-up Monumental maakt robots die dankzij kunstmatige intelligentie muurtjes kunnen metselen. Een ideale oplossing voor het tekort aan vakmensen, maar 24 uur per dag metselen is er nog niet bij.

Met 'kop-tot-staartpakketten' wil Berend te Voortwis restvlees voorkomen.

Vleesdistributeur Grutto slacht zonder restvlees: 'Het kan, goed vlees verkopen én de natuur herstellen'

Berend te Voortwis verkoopt met zijn bedrijf pakketten vlees van koeien, varkens en kippen die zijn gehouden door boeren die aan natuurherstel doen. ‘Hoor je dat? Een grutto. Die is er alleen als het land gezond is.’

Peter Wennink en Christophe Fouquet tijdens de aandeelhoudersvergadering van ASML.

Door massaal eigen aandelen in te kopen, fêteren bedrijven kortetermijnbeleggers

Het beoogde nieuwe kabinet ziet tot opluchting van het bedrijfsleven af van een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Vorig jaar kochten Nederlandse beursfondsen voor 35,4 miljard euro aan eigen aandelen in. Waarom?

OpenAI maakt GPT-4o ook beschikbaar voor niet-betalende klanten.

OpenAI geeft Google het nakijken met chatbot die 'voelt als AI uit de films'

De nieuwste versie van ChatGPT is een stuk veelzijdiger en kan soepel omgaan met video, tekst en spraak. De pratende chatbot voelt daarmee voor het eerst als persoonlijke assistent. Google heeft voorlopig het nakijken.

Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’