Luister naar

SCP: zorg voor scholing in beroepen waar automatisering dreigt

Nieuws
Werknemers van wie het beroep door automatisering en globalisering wordt bedreigd, moeten de mogelijkheid hebben om scholing te ontvangen, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. De overheid moet hiervoor de juiste randvoorwaarden creëren.
Rick Moeliker
woensdag 22 mei 2019 om 03:00

Den Haag

Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Grenzen aan een leven lang leren’, dat vandaag verschijnt. Het rapport beschrijft hoeveel burgers deelnemen aan scholing die volgt na de opleiding en welke redenen mensen hiervoor hebben. Daarnaast wijst het SCP dus op kwetsbare groepen en wordt het onderzoek in Europees perspectief geplaatst.

Uit de cijfers blijkt dat een groot deel van de Nederlanders scholing volgt. De onderzoeken die het SCP raadpleegde gaan uit van 40 tot 65 procent van de volwassenen. Dit betreft vooral niet-formele scholing, bestaande uit cursussen, workshops en congressen.

Ongeveer 10 procent van de volwassenen volgt een vorm van formele scholing, waarbij een diploma of certificaat wordt uitgereikt. Werknemers die werken in het onderwijs of voor de overheid kregen het vaakst bijscholing, mensen die werkzaam zijn in de industrie, de handel en de horeca ontvangen de minste scholing. Wanneer mensen wordt gevraagd naar de reden voor scholing wordt vooral genoemd dat zij het werk zo beter kunnen uitvoeren.

privéomstandigheden

Kwetsbare groepen zijn naast mensen die werkzaam zijn in beroepen waar automatisering op de loer ligt vooral lageropgeleiden, zegt Ralf Maslowski, één van de onderzoekers die meeschreef aan het rapport. ‘Het punt is dat ze vaak wel iets extra’s willen leren, maar dit gewoon niet kunnen betalen. Zo blijven ze opgesloten in laagbetaalde banen.’

Het rapport heeft volgens Maslowski de titel ‘Grenzen aan een leven lang leren’ gekregen, omdat het niet de bedoeling is dat de overheid een blauwdruk ontwikkelt voor een leven lang leren, maar hier wel de randvoorwaarden voor creëert. ‘Een leven lang leren is niet maakbaar. Soms willen mensen bijvoorbeeld liever geen scholing volgen vanwege privé­omstandigheden. Daarnaast heeft niet iedereen de motivatie en dat is wel belangrijk.’

In Europees perspectief scoort Nederland goed, zegt Maslowski. ‘Samen met de Scandinavische landen horen we bij de top.’ Desondanks ziet het SCP nog voldoende mogelijkheden voor verbeteringen. Een van de aanbevelingen in het rapport luidt daarom om voldoende oog te hebben voor niet-werkenden. Door opleidingen te flexibiliseren zouden mensen eerder een opleiding gaan volgen, terwijl ze daar nu van afzien vanwege hun ­privésituatie of werkomstandig­heden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.