Hoe uitzonderlijk zijn de razzia’s op maat van Air Francken? “Wij schamen ons hier niet voor en gaan straks exact hetzelfde doen”

© BELGA

Uitgelekte geluidsfragmenten uit 2016 waarin Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) tegenover partijgenoten getuigt over razzia’s om illegalen op te pakken en uit te wijzen, zetten sociale media en partijen op enkele dagen voor de verkiezingen in rep en roer. Maar hoe uitzonderlijk zijn dergelijke praktijken? Volgens N-VA is er alvast niets aan de hand. “Wij schamen ons hier niet voor en als we er straks weer bij zijn, gaan we exact hetzelfde doen”, klinkt het.

Farid El Mabrouk en Eline Vandegehuchte

“Er wordt opgepakt tot den bak vol is. Als je die stoeltjes kunt volzetten, dan zou je zot moeten zijn om dat niet te doen”. Aan het woord is Bart De Wever, die in 2016 tijdens een interne vergadering in Hoboken uitlegt hoe razzia’s tegen illegalen verlopen. Aanwezig is een Franstalige freelance journalist die van eind 2014 tot eind 2017 undercover en als partijlid de Vlaams-nationalisten volgde. Hij hoort de Antwerpse burgemeester tegenover 120 militanten uitleggen hoe handig het is een bevriende staatssecretaris van Asiel en Migratie (Theo Francken) te hebben, om zo afspraken te maken over hoeveel mensen zonder papieren moeten worden opgepakt en welke nationaliteiten het best worden aangepakt. Dat laatste om af te stemmen op de terugkeervluchten - Air Francken - die maandelijks plaatsvinden. In de zaal wordt gegrinnikt en gelachen, maar De Wever verzekert: “Je moet ermee lachen, maar dat is echt zo hé.”

Nieuw is het niet echt. Aubry Touriel had er twee jaar geleden in Le Vif en Knack al over geschreven, maar veel aandacht was er toen niet voor. Nu er opnieuw een reeks loopt in het Franstalige weekblad pikte RTBF het wel op. De bal ging snel aan het rollen.

Franckens opvolger Maggie De Block (Open VLD) wil officieel niet reageren. Haar administratie, de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), doet dat wel. Volgens woordvoerder Geert De Vulder is er puur qua feiten niets aan de hand. “Niet enkel N-VA doet dit. De afgelopen tien jaar gebeurde dit zo, en nu nog altijd. Wanneer de politie een actie plant, wordt er met ons overleg gepleegd en proberen wij een tiental plaatsen vrij te maken.” Is er dan niets fout met het bewust viseren van bepaalde nationaliteiten om die te kunnen uitwijzen? Volgens DVZ niet. “Als er op de vluchten van Frontex (het Europese agentschap dat de grenzen bewaakt, nvdr.) Belgische plaatsen zijn, proberen wij die op te vullen. Wij richten ons niet echt op bepaalde nationaliteiten, maar op basis van de plaats van de actie weten we wel min of meer welke mensen we zullen aantreffen”, geeft De Vulder nog aan.

Ronduit schokkend

Groen is wel verontwaardigd. Zowel volgens partijvoorzitter Meyrem Almaci als Kamerfractieleider Kristof Calvo is dit schokkend. “Gerichte razzia’s met quota. En dan Air Francken inschakelen. Zowel de inhoud als de woordkeuze van dit fragment zijn ronduit schokkend”, zegt Almaci. De Liga voor de Mensenrechten is ook hard voor De Wever. “Dit verbaast me niet, maar geeft ook aan dat dit geen terugkeer- maar een deportatiebeleid is. Er wordt immers niet gekeken naar de rechten van de betrokkenen”, zegt directeur Kati Verstrepen. Zij zegt vooral verbolgen te zijn over de “ontmenselijkte” manier waarop over vluchtelingen wordt gesproken. “Hoe kun je dit nu grappig vinden? En toch wordt er een comedy show van gemaakt”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann zijn het soort ledenvergaderingen waar hier sprake van is ook meer causerieën of een soort van stand up comedy. “Dit ging ook niet over vluchtelingen, maar over criminele illegalen, pooiers en drugsmisdadigers”. De partij ziet ook niet in wat het probleem is. “Wij schamen ons hier totaal niet voor. Mocht de kiezer ons de kans geven, dan doen we straks in een regering weer net hetzelfde.”

Geen racisme

Aubry Touriel benadrukt N-VA niet betrapt te hebben op racisme. “Mijn doel is nooit geweest om N-VA kapot te maken, clichés te bevestigen of het een racistische partij te noemen. Ik schrijf zelfs letterlijk dat de partijtop het niet is.” Toch stoot bij sommigen vooral de stijl tegen de borst. Ook bij CD&V. “Dit is een manier van spreken over mensen die mijlenver af staat van onze stijl als christendemocraten”, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

CD&V zet zich dus af tegen N-VA. En dat maakt het volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) nu net zo vervelend voor de Vlaams-nationalisten. “Dit is allemaal een beetje plat, maar het zal bij bepaalde kiezers wellicht wel aanslaan. Alleen probeerde N-VA de voorbije weken om verzoenende taal te spreken, CD&V-kiezers te verleiden en zich af te zetten tegenover Vlaams Belang. Dit komt dus ongelegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer