woensdag 22 mei 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DE KERN

Door

Veto’s

De lijst van de partijen die zeker niet met elkaar willen besturen wordt elke dag langer. Het laatste veto is dat van cdH. Een kleine partij, maar wel een die nodig is voor een Zweedse coalitie bis. Dus: cdH wil niet met N-VA. N-VA niet met PS. PS niet met N-VA. N-VA niet met Ecolo. Ecolo niet met N-VA. En dan zijn er nog de samenwerkingen die door beide partijen worden afgedaan als ‘moeilijk’. Zoals N-VA met Groen en Groen met N-VA.

Maar behalve de veto’s zijn er ook de liefdesverklaringen: zo willen CD&V en MR samen de ‘socio-economische motor’ zijn van de nieuwe regering. Dat vertelden Wouter Beke en Charles Michel dit weekend samen aan zowel een Waalse als een Vlaamse krant. Beke heeft ook de banden met de nieuwe cdH-voorzitter Maxime Prévot aangehaald. In het gezelschap van Beke zei Prévot een dikke week geleden nog dat hij N-VA niet zou uitsluiten, maar dat klopt dus niet meer.

Die verbindingen zien we ook in andere politieke families. John Crombez (sp.a) en Paul Magnette (PS) zijn al eerder samen op verkiezingspad geweest. En gisteren was het de beurt aan de liberale familie Michel-Rutten om samen campagne te voeren en frieten te eten.

Dat een partij vanuit het midden van het bed zowel naar links als naar rechts kan rollen, irriteert Bart De Wever al langer

Dat cdH niet van N-VA wil weten, is zo ongeveer hetzelfde als wat Charles Michel zei bij de verkiezingen van 2014: hij zou nooit met N-VA besturen. Maar die ‘jamais’ trok hij in voor een aanbod dat hij niet kon weigeren. Deze keer zal het niet anders zijn. De veto’s van vandaag zullen maandag vergeten zijn. Eens de stemmen binnen zijn, is een politieke bocht ook snel gemaakt. De uitspraak van Prévot voedt uiteraard geruchten over een voorakkoord tussen cdH en PS.

Bart De Wever kreeg dinsdag nog wat anders dan een veto op zijn bord. Een geluidsfragment over het uitzetten van illegalen. De woorden “razzia” en “Air Francken” in één zin, klinken erg ranzig. Al is dit wel de techniek die al jaren door alle regeringen wordt toegepast: repatriëren gebeurt alleen naar landen waar je makkelijk naar toe kan vliegen. De reacties uit eigen stad bleven ook niet uit. “Niet met ons”, zei Jinnih Beels (sp.a), al zit die wel met De Wever in hetzelfde stadsbestuur.

In elk geval zetten al die ‘incidenten’ het verschil tussen links en rechts nog eens op scherp. Het ranzige geluidsfragment zal kiezers terughalen die al richting Vlaams Belang vertrokken waren. En met die ontboezeming van cdH kon De Wever CD&V makkelijk aan het roodgroen volksfront koppelen. Zo probeert hij de christendemocraten in te delen bij links. Want dat een partij vanuit het midden van het bed, zowel naar links als naar rechts kan rollen, irriteert Bart De Wever al langer.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws