Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Ik ga naar een psycholoog. Dat maakt van mij niet minder een ‘echte man’, integendeel

Ik ga naar een psycholoog. Dat maakt van mij niet minder een ‘echte man’, integendeel
Beeld VRT

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over het nieuwe Canvas-programma Therapie.

Eén op de vier. Zoveel Vlamingen krijgen vroeg of laat mentaal zware klappen. Sommigen krabbelen vanzelf weer overeind, anderen hebben tijd en hulp nodig. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 Vlamingen met een psychisch probleem. Dat komt bijna overeen met de totale bevolking van Antwerpen en Gent samen.

Ik ben één van die 700.000. Jammer genoeg. Ik heb geen geluk met mijn genen, in mijn familie zitten er wel wat doemdenkers. Ik heb ook de malchance gehad dat ik niet ongeschonden uit mijn jeugd ben geraakt. Tant pis. Sinds kort ga ik opnieuw naar een psycholoog. Het was moeilijk om die stap te zetten, maar nu voelt het goed aan.

Ik heb genoeg venten ontmoet die nooit met hun emoties hebben gedeald en dat heeft enkel tot verdriet en vernieling geleid

Dat maakt van mij niet minder een ‘echte man’. Integendeel, ik heb genoeg van die echte mannen ontmoet, venten die nooit met hun emoties hebben gedeald en dat heeft enkel tot verdriet en vernieling geleid. Dat ik mijn besognes wel onder ogen durf te zien, maakt van mij een echtere man dan al die macho’s samen.

Oplossing

“Het leven pakt je… lichamelijk, relationeel, familiaal, beroepsmatig. Soms zeer banale zaken. Maar hoe wreed het leven kan zijn, ik denk dat iedereen dat weet”, zegt psycholoog Luc Van de Ven in de eerste aflevering van Therapie, een nieuwe achtdelige reeks op Canvas die een intieme en toch discrete blik geeft op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt.

Zo is er Anna (81) die niet om haar overleden man rouwt. Otto (11) heeft problemen op school en Saskia (41) hunkert naar een nieuwe relatie na haar pijnlijke scheiding. Eén constante: ze willen de narigheid niet langer alleen dragen.

“Je mag niet de illusie creëren dat er een oplossing is”, zegt psycholoog Van de Ven. “Het leven is niet op te lossen. Je kan het wel leefbaarder maken.” Dat kan u doen door erover te praten, maar dat is waarschijnlijk de kop van elk interview met Peter Adriaenssens. Dus sta mij toe om u iets anders mee te geven: als u het moeilijk vindt om te spreken, om de stap naar een psycholoog te zetten, weet dan dat duizenden Vlamingen op dit moment dezelfde worsteling ervaren. Anna, Otto en Saskia hebben getwijfeld. Ik ook.

Misschien zullen we altijd zoekende blijven. Die kans is reëel, maar we hebben voor onszelf toegegeven dat we niet zwak zijn omdat we hulp verlangen

Nu hebben we de stap gezet. Misschien haalt het iets uit, misschien ook niet. Misschien zullen we altijd zoekende blijven. Die kans is reëel, maar we hebben voor onszelf toegegeven dat we niet zwak zijn omdat we hulp verlangen. En dat is al een overwinning.

“Niet iedereen gaat hulp zoeken en je weet het niet van iedereen. Dat hoeft ook niet”, besluit Van de Ven op het einde van de eerste episode. “Niet iedereen hoeft het aan de grote klok te hangen, maar we moeten tevreden zijn als we er vandaag zelf niet mee geconfronteerd worden. Prijs de Heer. Maar weet dat het morgen anders kan.”