Direct naar artikelinhoud
Drugs

De Wever: “Yogasnuivers komen op voor luchtkwaliteit maar houden tegelijk criminele keten mee in stand”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Belga

“Ik erger mij rot aan de yogasnuivers die bijvoorbeeld opkomen voor luchtkwaliteit, maar er blijkbaar geen enkele moeite mee hebben dat ze een criminele keten in gang houden.” Dat zei Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanmiddag over het drugsgebruik in zijn stad. 

“Ook voor druggebruikers is dit een wake-up call”, zei De Wever eerder vandaag bij de voorstelling van de extra maatregelen om de geweldsdelicten in Antwerpen aan te pakken. “Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

In De Wereld Vandaag op Radio 1 ging hij nog verder. Met zijn uitspraak over de “yogasnuivers” verwijst De Wever naar de term die sinds kort in Nederland gangbaar is voor jonge mensen die doordeweeks een gezonde levensstijl aanhouden, maar daarna in het weekend er geen probleem mee hebben om drugs te gebruiken.

Twitter bericht wordt geladen...

Groen-fractieleider Wouter Van Besien betreurt dat De Wever bepaalde groepen stigmatiseert. “Met zijn verwijzing naar de yogasnuivers leek De Wever naar de groenen of naar de progressieven te verwijzen”, zei hij in Terzake.

Volgens Van Besien is het ook fout om naar de jongeren te wijzen. “Zo werkt het niet. De schuldige hier is de drugsmaffia en daartegen moeten wij ons in deze moeilijk dagen verenigen om samen de strijd te voeren en intussen een intelligent preventiebeleid te voeren.”