COMMENTAAR. Van “vijanden” naar “partners in crime”: gouden sportgeneratie verdient Golden Generation Arena

© BELGA

De Golden Generation Arena. Eerlijk? De naam klinkt een beetje cheesy. Maar het belangrijkste: eindelijk is de redelijkheid terug en kan er in een deftige verstandhouding worden gebouwd aan een Belgische sporttempel.

Hans Jacobs

Flashback, vijf jaar geleden. In de statige Gotische Zaal van het Brusselse stadhuis kan het niet op, flessen met bubbels worden aangerukt. De prestigieuze plannen zijn ontvouwd: een voetbalwalhalla van 50.000, wie weet zelfs 60.000 plaatsen. En het bijbehorende prijskaartje van 314,3 miljoen euro waaraan in ongeveer een halfjaar moest worden voldaan? Passons.

Uiteindelijk ging het lang niet alleen over de centen toen het Eurostadion dood en begraven was nog voor de eerste steen was gelegd – en waardoor België tot zijn scha en schande het EK voetbal van 2020 aan zijn neus zag voorbijgaan – maar verslikten ze zich ook in vergunningen, loze/valse beloftes, politiek gekrakeel…

© jhp

Geen megalomaan project

De Golden Generation Arena is geen megalomaan project meer dat enkel Koning Voetbal bedient, maar een multifunctioneel (niet alleen voor sportieve doeleinden) stadion, met een iets behapbaarder budget (150 tot maximaal 200 miljoen euro).

En neen, het staat er nog altijd niet – de richtdatum is 2022. En neen, het uiteindelijke ontwerp is er nog niet. Dat lijkt op een déjà-vu. Dreigt dan weer een saga-Eurostadion Bis, een verhaal van veel blabla en weinig boemboem? Want laten we eerlijk zijn, er wordt al decennia gesproken – het Eurostadion was enkel een zoveelste aflevering van een feuilleton dat lijkt op Comedy Capers – over een stadiondossier, dat telkens weer muurvast blijkt te zitten. Toch?

Maar er is nu een wezenlijk verschil: de “vijanden” van weleer zijn nu “partners in crime”. Toen het Eurostadion nog realistisch was, stonden voetbal (Rode Duivels) en atletiek (Memorial Van Damme) aan een andere kant. Want het was logisch dat de voetbalbond een nieuw, modern voetbalstadion wilde, en in dat Eurostadion was geen plaats voor een atletiekpiste. Toen zou immers niet enkel de voetbalbond maar ook Anderlecht mee instappen in het verhaal. Wilfried Meert, de voormalige Memorialorganisator die de voorbije jaren in de coulissen met alle partijen sprak en onderhandelde: “De voetbalbond heeft nooit eisen gesteld wat betreft een voetbalstadion met een piste. Voor de voetbalbond was dat geen issue. Wij hebben met de Memorial decennialang zusterlijk naast elkaar geleefd. Anders lag dat voor een voetbalclub, die daar dag in dag uit traint en daar geregeld in speelt. En dat begrijp ik ook.”

© VUM

Geen batterij politici of bobo’s

Niet alleen de Memorial had belang bij de renovatie van het Koning Boudewijnstadion – zodat de atletiekmeeting kon blijven. Ook de voetbalbond had, na het afspringen van het Eurostadion, daar belang bij. Bijvoorbeeld alleen al om de Nations League deftig te kunnen organiseren. Dit jaar namen de Rode Duivels het nog op tegen kleinere voetballanden als IJsland en Zwitserland, maar wat als de Duivels tegen voetbalnaties als Italië en Frankrijk spelen en de duizenden aanvragen van die landen moeten weigeren omdat ze in een te klein stadion als Genk of Standard zouden moeten spelen?

Bovendien, zo valt te horen, staat de politieke barometer nu op mooier weer dan toen het Eurostadion werd gepresenteerd.

Alvast symbolisch: gisteren werden de plannen niet meer gepresenteerd in het pluche en bladgoud van het Brusselse stadhuis, wel in een zaal in het nationaal trainingscentrum van de Rode Duivels in Tubeke. Ook geen batterij politici of bobo’s meer die over elkaar struikelen, maar op de eerste rij onder meer Eden Hazard, Jan Vertonghen, Youri Tielemans, Roberto Martinez, Tessa Wullaert, de Borlées… Straffe Belgische atleten die mee een Belgisch stadion promoten, dat ook bijvoorbeeld onze wereldtoppers in hockey kan ontvangen.

Want daar gaat het eigenlijk over. Nooit presteerde de Belgische sport beter, 2018 was een sportjaar grand cru classé. Deze gouden sportgeneratie verdient een Golden Generation Arena.

Meer over Rode Duivels

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video