© AFP

Erdogan wil tekening Nederlands-Limburgse cartoonist van internet laten verdwijnen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist dat Twitter een cartoon van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer verwijdert.

Benti Banach

Oppenheimer, ook cartoonist van onze zusterkrant De Limburger, publiceerde april vorig jaar op Twitter een spotprent van Erdogan die het vogeltje van het Twitterbeeldmerk van achteren neemt. Daarbij staat de tekst ‘Erdogan is geen geitenneuker’. Dit kan aanzetten tot obsceniteit, prostitutie, zelfmoord en seks met kinderen, staat in de eis van Erdogan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Grappig

Oppenheimer noemt het enerzijds “grappig om te weten dat Erdogan een dunne huid heeft en anderhalf jaar na dato nog probeert een cartoon te verwijderen. Een cartoonist die niet opvalt is bovendien geen goede cartoonist. Anderzijds zit ik niet te wachten op een uitleveringsverzoek van Turkije.”

De Turkse regeringsleider eist dat Twitter ook nog bijna tachtig andere cartoons en beelden verwijdert die hij als beledigend opvat. De vraag is wat de Turkse regering doet als Twitter geen gehoor geeft aan de eis. Oppenheimer: “Je weet niet wat de volgende stap is. Misschien worden de individuele twitteraars dan aangeschreven.”

Oppenheimer zegt dat hij van verschillende kanten juridisch advies krijgt en in nauw contact staat met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). “Zou toch eigenlijk wel lollig zijn om me te laten bijstaan door Theo Hiddema”, verwijst de cartoonist in stijl naar de advocaat die een proces tegen hem had aangespannen naar aanleiding van een cartoon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer