© EPA-EFE

Aftredend president Abinader herverkozen op Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek is aftredend president Luis Abinader herverkozen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij zal het land opnieuw voor vier jaar leiden. In zijn campagne focuste hij op de economische successen tijdens zijn presidentschap en zijn harde houding tegenover migratie uit Haïti.

lto
Bron: BELGA

De volledige resultaten zijn nog niet bekend, maar volgens de voorlopige telling van de nationale kiescommissie, met iets meer dan 21 procent van de stemmen geteld, zou Abinader ruim 59 procent van de stemmen halen, tegenover bijna 27 procent voor voormalig president Leonel Fernandez. Abel Martinez zou derde worden met ruim 10 procent van de stemmen. De andere zes kandidaten blijven ver achter. 

“Het volk heeft zich duidelijk uitgesproken. Ik accepteer het vertrouwen dat ik heb gekregen. Ik zal jullie niet teleurstellen”, verklaarde Abinader in zijn overwinningspeech nadat zijn twee belangrijkste rivalen hun nederlaag hadden toegegeven. “Ik ben en blijf de president van alle Dominicanen.”

“Gekochte stemmen”

Fernadez liet al weten dat hij Abinader heeft opgebeld “om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning en hem veel succes te wensen”.

De partij van Abinader, Dominicaanse Revolutionaire Partij, zal naar verwachting ook een meerderheid binnenhalen in het parlement en in de senaat.

De oppositie hekelt dat de partij van de president “massaal stemmen kocht”. Volgens voormalig president Danilo Medina herhaalt de partij “wat ze in februari al deed”, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De kiescommissie laat weten dat er geen officiële klachten zijn binnengekomen over verkiezingsfraude.

De Dominicaanse Republiek grenst aan het straatarme Haïti, dat te maken heeft met een crisis en gecontroleerd wordt door bendegeweld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER