Engina Kyurt op pexels.com

Blijf niet in je auto zitten wanneer je tankt: "Statische elektriciteit kan ontlading geven"

Je blijft beter bij je tank staan als je gaat tanken. In je auto gaan zitten of snel even de shop in, doe je beter niet. Dat zegt Vital Tilmans, de uitbater van tankstation 'Grenspoal' in Kinrooi, in de nieuwe aflevering van 'Mens erger je niet', de podcast van WinWin. Daarin zegt nieuwsanker Fatma Taspinar dat ze altijd het klepje vastzet tijdens het tanken en in haar auto wacht.

Xavier Taveirne en Chaima Saysay delen samen met een bekende gast hun consumentenergernis én gaan op zoek naar verklaringen en oplossingen. En da’s een WinWin. Zelf je ergernis delen? Mail naar winwin@radio2.be.

De ergernissen in de vierde aflevering van de podcast 'Mens erger je niet' gaan van controle bij de zelfscan over pluizende truien tot de gruwelijke taak die tanken heet. Fatma Taspinar, nieuwsanker bij VRT NWS, is te gast en haat tanken. Als ze dat doet, wil ze daar een efficiënte trip van maken, door het klepje van het tankpistool vast te zetten en ondertussen iets te kopen in de winkel. Of in haar auto te gaan zitten.

"Doordat ik tanken zo hard haat, stel ik dat altijd zo ver mogelijk uit tot mijn tank echt bijna leeg is. Dat leidt ertoe dat ik soms 's nachts moet tanken", vertelt Taspinar. "Ik ben bang en een justitiejournaliste met veel verbeelding. Dus ik voel me echt niet veilig dan en wil gewoon het klepje vastzetten en in de auto wachten." En dat doe je dus beter niet, want het is gevaarlijk.

Brandpreventieadviseur Tim Renders waarschuwt: "Wanneer mensen het tankpistool horen afklikken, stappen ze uit en halen ze het tankpistool er weer uit. Door te gaan zitten, ontstaat er wrijving tussen de kledij en de autozetel. Dan ben je statisch geladen. Die statische elektriciteit kan een ontlading geven, en dus kan die ook een vonk geven of brand veroorzaken. Je kan je makkelijk ontladen door even je deur of koetswerk van je wagen vast te nemen."

En bellen doe je beter ook niet

Taspinar vertelt in 'Mens erger je niet' dat ze recent heeft ontdekt dat ze ook niet mag bellen wanneer ze tankt. "Ik wil daar dan een efficiënte trip van maken, dus ik wil iets werkgerelateerds bespreken door even te bellen. Maar er hangen overal borden dat bellen verboden is."

Vital Tilmans, uitbater van een tankstation, legt uit waarom dat niet mag: "Bellen brengt een straling met zich mee die vonken kan veroorzaken. In het ergste geval kan dat leiden tot een ontploffing door contact met de vrijgekomen dampen." 

Ik ga nooit meer tanken. Bedankt WinWin

Fatma Taspinar, nieuwsanker VRT NWS

De brandpreventie-adviseur vult aan: "Benzine is een licht ontvlambaar product en tijdens het tanken komen er brandbare benzinedampen vrij. Je kan zeggen dat de kans klein is dat je gsm vonken afgeeft, maar ze bestaat wel. Bij de brandweer of in andere gevaarlijke werksituaties wordt gebruik gemaakt van 'explosievrije gsm's'." 

"Het meeste van die bezinedampen worden weggezogen, maar niet allemaal. Dus het risico is heel klein, maar blijft er wel. Je mag voornamelijk niet bellen omdat het afleidt. Een tip is om op voorhand al te kijken waar de noodstop is. Mocht het dan toch mislopen, kan dat je helpen."

"Het is zelfs zo dat als wij iemand zien bellen aan de pomp, de pomp vanuit de shop door de pomphouder wordt stilgelegd. We spreken die persoon er dan ook op aan via de luidsprekers die op het terrein hangen", gaat Tilmans verder. 

Fatma antwoordt al lachend: "Hoe dramatisch allemaal. Er mag niks meer. Ik ga dus nooit meer tanken, bedankt WinWin." 

Naast het feit dat je niet in je auto mag zitten of bellen terwijl je tankt, heeft de brandpreventieadviseur nog andere tips opgelijst wat je wel en niet mag doen aan het tankstation. Die lees je hier

Soms mag er geen klepje zijn om het tankpistool vast te zetten

Dat Fatma Taspinar een van de zovelen is die tanken een gruwelijke taak vindt, is duidelijk. Maar mocht ze zich nog niet genoeg ergeren aan het hele gebeuren, komt er nog iets bij. Wanneer ze dan toch gaat tanken, wil ze het makkelijk houden door het klepje van het tankpistool vast te zetten, zodat de brandstof automatisch in de tank van de auto loopt. Dat klepje werkt heel vaak niet of is er gewoon soms niet. 

Hoe komt dat? "In onbemande stations mag er geen klepje zijn om het milieu te beschermen", legt Tilmans uit. "Als het klepje niet zou werken, kan de brandstof blijven lopen en zo in de omgeving terechtkomen en dat is niet de bedoeling."

Tot aan het gaatje

Fatma ziet zo hard op tegen tanken dat ze wacht tot haar tank tot op de bodem leeg is. "Je hebt streepjes, maar ik ga daar echt nog onder. Tot aan het gaatje, echt op het gevaarlijke af soms."

Je tank helemaal leeg rijden en dan vullen tot de nok doe je beter niet. "De brandstof kan lekken en dat is dan pure verspilling", zegt Johan Mattart van Brafco, de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars. Ook tanken tot een rond getal is dus geen goed idee. 

Meest gelezen