Ook Nederland heeft zijn Marc Coucke: maak kennis met Boekie, de miljardair die Hema opkocht en een kantoor in een apenverblijf heeft

© Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang

De Nederlandse winkelketen Hema heeft eindelijk een nieuwe eigenaar: Marcel Boekhoorn. Wie? De Marc Coucke van Nederland, zeg maar. Hij investeert in dierenparken, voetbalploegen en een kleurrijke garderobe. En hij heeft een kantoor in een apenverblijf.

Myrte De Decker

© BELGAIMAGE

Zijn eerste bedrijf heette Bowolar. Bo-wo-la-r: Boekhoorn wordt lachend rijk. En of hij dat deed. De Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn (58) – Boekie voor de vrienden – heeft een geschat vermogen van 1,1 miljard euro. De flamboyante miljardair is in vele opzichten de Nederlandse evenknie van ónze flamboyante miljardair: Marc Coucke (53).

Een dierentuin? Check. Boekhoorn is eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, bij Utrecht. Zijn kantoor ligt middenin het apenverblijf. Door een luik zou hij de gorilla’s zelfs bananen toegooien.

Twee panda’s in die dierentuin? Double check. Drie Nederlandse premiers lobbyden in opdracht van de miljardair met China. Sinds 2015 wonen Wu Wen en Xing Ya in zijn zoo. “Een overwinning van de bovenste categorie”, noemde hij die verhuizing. “Dit bewijst: niets is onmogelijk.”

Een voetbalploeg? Check. Boekhoorn is een fervent supporter van eersteklasser N.E.C Nijmegen – vergelijkbaar met KV Oostende – die hij als een suikeroom behandelt. Vorig jaar was zijn bedrijf hoofdsponsor. Vanuit zijn loge is hij op bijna alle thuiswedstrijden aanwezig.

© Hollandse Hoogte / Leo Vogelzang

Zijn grootste slag tot nog toe sloeg Boekhoorn met telecombedrijf Telfort. Dat verkocht hij in 2005 aan KPN. Daarmee verdiende hij in een jaar tijd 350 miljoen euro. Andere succesverhalen zijn bakkerijketen Bakker Bart, ­internetbedrijf NovaXess en de Herentalse koekjesfabriek ­Cocachoc.

Zijn succesformule? Hij stapt in onbekende en onrendabele bedrijven, maakt ze beter en verkoopt ze door met veel winst. Dat principe ontvouwde hij ooit in het blad Nijmegen Business: “Ieder bedrijf moet de potentie hebben marktleider te worden. Dat betekent dat je geld verdient door je strategie en niet door dom te ­saneren. Dat noem ik de wet van Boekhoorn.”

Toch werkt die wet niet altijd. Twaalf jaar geleden stuntte Boekhoorn door de gratis krant De Pers te lanceren. Vijf jaar later was dat verhaal afgelopen.

750 miljoen schulden

Experten vinden de investering in Hema een atypische zet. De Britse eigenaar Lion Capital leurt immers al jaren met de keten. Een conflict met de Nederlandse franchisenemers over de bijdragen aan de webwinkel bleek een onoverkomelijk obstakel. Tot nu. “Alle problemen zijn nu van de baan”, zei Boekhoorn tijdens de persconferentie die de overname bevestigde. “Advocaten zijn niet langer welkom bij Hema, behalve als klant.”

Toch zullen het geen makkelijke tijden zijn. Hema heeft een schuldenlast van 750 miljoen euro. Door de overname zou daar ongeveer 100 miljoen van verdwijnen. ­“Hema moet nu groeien en knallen”, aldus de kersverse eigenaar. “Er is veel potentie, zowel online als op de internationale markt.”

Vrouwelijk schoon

Overigens is er een ding waarin Boekhoorn wel verschilt van familieman Coucke. Na de scheiding van zijn vrouw in 2006 veroverde hij een waslijst aan schone deernes, zoals actrice Tatjana – “Buurman, wat doet u nu?” – Simic, zangeres Hind, of Rebecca Cabau, de zus van Yolanthe Sneijder-Cabau, vrouw van voetballer Wesley.

© Hollandse Hoogte / Anneke Janssen

Ja, de flamboyante Marcel doet het toch een beetje anders dan Marc Coucke. Maar hij komt ermee weg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer