Colombia

Colombiaans leger is meer dan miljoen kogels en tientallen raketten kwijt: “Verkocht door corrupte militairen”

Bij het Colombiaanse leger verdwijnt op grote schaal munitie.© Shutterstock

Materiaal van het Colombiaans leger is jarenlang op de internationale zwarte markt terechtgekomen. Het gaat om meer dan een miljoen kogels, en duizenden explosieven, waaronder zelfs enkele tientallen raketten. Dat geeft president Gustavo Petro toe. Hij legt de schuld bij corrupte militairen.

wle
Bron: Reuters

Een recente inventaris bracht de zwendel aan het licht. Op twee militaire basissen ontbreken 1,3 miljoen kogels met een kaliber van 5,56 mm, en nog honderdduizenden andere kogels. Er ontbreken ook twee Spike-raketten en 37 Nimrod-raketten, beiden afkomstig uit Israël. Daarnaast is er ook spoor meer te vinden van duizenden granaten.

President Petro wijt de verdwijning aan corruptie. “De enige manier om dit te verklaren is dat er lange tijd netwerken van militairen en burgers zijn geweest die wapens van de Colombiaanse staat hebben verkocht.” Volgens hem kwam de munitie terecht bij gewapende groeperingen die ze vervolgens internationaal hebben verkocht, soms via Haïti.

Volgens minister van Defensie Ivan Velasquez loopt het onderzoek nog, maar sommige militairen zijn wel al uit hun functie ontheven.