© Erik Vandewalle

Klokkendokter Bernard Meier zet zondag de deuren van zijn atelier open op Dag van de Ambachten

Klokkendokter Bernard Meier, die uit het Nederlandse Wageningen afkomstig is maar al negentien jaar in Kapellen woont, is een van de deelnemers aan de twaalfde Dag van de Ambachten, die komende zondag plaatsvindt.

Tal van ambachtslieden zetten dan gratis de deuren van hun

atelier open.

Erik Vandewalle

Wie binnenkomt in de Antwerpse zaak van klokkendokter Bernard Meier wordt overdonderd door grote en kleine, historisch waardevolle en hedendaagse klokken. Hij doet zijn latex handschoenen uit wanneer hij ons begroet. Hij ziet ons wat onbegrijpend kijken en legt uit: “Als je een klok schoonmaakt, moet je ervoor zorgen dat er zeker geen vingerafdrukken achterblijven op het mechanisme. Dat moet blinken en schoon zijn, want dan blijft een klok langer werken.”

Overal in zijn atelier hoor je getik. Voor sommigen is dat rustgevend, voor anderen waarschijnlijk niet, maar Bernard hoort dat getik niet meer. Hij leerde het ambacht in Nederland.

“De afdeling uurwerktechniek met specialisatie antiek-grootwerk bestaat nu nog alleen in het avondonderwijs, omdat er overdag geen leerlingen meer zijn. Ik kreeg als student de kans om stage te lopen bij een antiquair in het centrum van Antwerpen. Toen hij zijn zaak stopte, stapte ik erin. De zaak was gespecialiseerd in antieke en historische klokken en in die periode kwamen klanten vooral om die heel oude klokken te laten herstellen. Die dateerden meestal uit de periode 1650 tot 1830. Dat was de tijd dat de gegoede burgerij begon met het inrichten van hun huizen. Klokken pasten in het interieur van toen”, aldus Bernard.

Diagnose

Hij loodst ons mee naar de andere kant van zijn atelier. Op de werktafel staat een blinkende klok te tikken. “De klant bracht deze Louis XVI-klok binnen omdat hij het niet meer deed. Ervaring leerde me dat je nooit direct mag beginnen met het restauratiewerk. Je moet eerst een totaalplaatje krijgen van de klok en dan stel je een diagnose, om het in dokterstermen uit te drukken. Dan demonteer je de klok. Omdat het mechanisme vuil is, wordt alles voor een eerste keer in speciale baden schoongemaakt. Dan pas begint het repareren”, zegt Meier.

Bernard Meier levert precisiewerk. “Gelukkig heb ik duizenden onderdeeltjes in huis en als ik iets niet heb of het nergens kan vinden, dan maak ik het zelf. Ik beschouw het als een erezaak dat de klokken die ik herstel de komende dertig jaar blijven lopen. Eigenlijk wil ik een klant dus maar één keer zien.”

www.klokkendokter.com, www.dagvandeambachten.be